Συχνότητα εμφάνισης σιδηροπενίας και η σχέση της με τη παχυσαρκία στον ελληνικό παιδικό πληθυσμό

Μεταπτυχιακή Εργασία 7156 725 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Συχνότητα εμφάνισης σιδηροπενίας και η σχέση της με τη παχυσαρκία στον ελληνικό παιδικό πληθυσμό
Συγγραφέας:
Καντηλάφτη, Μαρία
Περίληψη:
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με τη σιδηροπενία τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Σκοπός μας ήταν να διερευνήθει η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και σιδηροπενίας καθώς επίσης να αναγνωριστούν οι πιθανοί παράγοντες που φαίνεται να σχετίζονται μ’ αυτή την διατροφική ανεπάρκεια σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

Στη μελέτη PROGRESS συμμετείχε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2595 παιδιών ηλικίας 9-13 ετών που διαμένουν στην Ελλάδα. Έγινε αξιολόγηση των ανθρωπομετρικών δεδομένων (ύψος, βάρος, περιφέρεια μέσης), των βιοχημικών δεδομένων (επίπεδα σιδήρου, φερριτίνης, TIBC, κορεσμού τρανσφερρίνης) και της διαιτητικής πρόσληψης (η οποία λήφθηκε από την ανάκληση 24ώρου). Για τον ορισμό του υπερβάλλοντος βάρους και της παχυσαρκίας χρησιμοποιήθηκαν η τιμές αναφοράς του IOTF και για τον ορισμό της σιδηροπενίας χρησιμοποιήθηκαν τα κατώφλια τιμών του ΠΟΥ για το κορεσμό τρανσφερρίνης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το ποσοστό σιδηροπενίας ήταν μεγαλύτερο ανάμεσα στα παχύσαρκα παιδιά (22.4%) σε σχέση με τα παιδιά με φυσιολογικό σωματικο βάρος (13%) (p<0.001). Μεγαλύτερο ποσοστό σιδηροπενίας είχαν, επίσης, τα παιδιά με κεντρική παχυσαρκία (p<0.01) σε σχέση με τα παιδιά με φυσιολογική περιφέρεια μέσης. Εξετάζοντας τους πιθανούς παράγοντες που φαίνεται, από παλαιότερες μελέτες, να έχουν κάποια σχέση με τη σιδηροπενία (παχυσαρκία, εμμηναρχή στα κορίτσια, επίπεδα tanner, ΚΟΕ γονιών και διαιτητική πρόσληψη) βρέθηκε ότι μόνο η παχυσαρκία φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο στην εκδήλωση της σιδηροπενίας [2.83 (1.65 – 4.85)] και της σιδηροπενικής αναιμίας [2.37 (1.16 – 8.50)] στα αγόρια και της σιδηροπενίας στα κορίτσια [2.03 (1.08 – 3.81)].

Πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι η φλεγμονή, που προκαλείται από τη παχυσαρκία, οδηγεί σε απομόνωση του σιδήρου που υπάρχει στον οργανισμό και σε μειωμένη απορρόφηση του από το γαστρεντερικό σύστημα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εξάντληση των αποθεμάτων του διαθέσιμου σιδήρου και σε προχωρημένο στάδιο προκαλεί σιδηροπενία και σιδηροπενική αναιμία.
Χρειάζονται προοπτικές τυχαιοποιημένες μελέτες έτσι ώστε να κατανοηθεί καλύτερα η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και σιδηροπενίας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2010-11-19
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Παχυσαρκία στα παιδιά
Σιδηροπενία
Παιδιά - Διατροφή
Σιδηροπενική αναιμία
Δείκτης Μάζας Σώματος
Περιγραφή:
57 σ. : πίν., διαγρ., σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, Kantilafti_Maria.pdf