Συμμετοχικές διδακτικές προσεγγίσεις και επικοινωνία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: απόψεις και στάσεις ελλήνων φοιτητών

Μεταπτυχιακή Εργασία 6996 671 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Συμμετοχικές διδακτικές προσεγγίσεις και επικοινωνία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: απόψεις και στάσεις ελλήνων φοιτητών
Συγγραφέας:
Πονήρη, Μαρία
Επιβλέπων καθηγητής:
Κουτρούμπα, Κωνσταντίνα
Περίληψη:
Ο στόχος των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι η επίτευξη αποτελεσμάτων μέσω της ποιοτικής χρήσης των ικανοτήτων των φοιτητών με σκοπό να μάθουν. Τα μαθησιακά αποτελέσματα επηρεάζονται από το περιβάλλον μάθησης το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από αλληλένδετες συνιστώσες, όπως η μέθοδος διδασκαλίας και αξιολόγησης, η δομή του μαθήματος, η διδακτέα ύλη και η αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών. Σε μια τυπική πλέον διδασκαλία πρέπει να χρησιμοποιούνται τόσο παραδοσιακές όσο και συμμετοχικές τεχνικές διδασκαλίας με σκοπό οι διδάσκοντες εκπαιδευτικοί να προσεγγίσουν όλους τους τύπους φοιτητών.
Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα εμφανίζονται πολλά προβλήματα εξαιτίας της γραφειοκρατικής και συντηρητικής μορφής της καθώς είναι προσανατολισμένη στην ακαδημαϊκή επίδοση και στη ποσοτική αύξηση των γνωστικών επιτευγμάτων. Οι εκπαιδευτικοί καλό θα είναι να αναγνωρίσουν την επιρροή τους στους φοιτητές και να τη χρησιμοποιήσουν με τρόπους που θα τους βοηθήσει να ανταποκριθούν τόσο στις ανάγκες των φοιτητών τους όσο και στις δικές τους εκπαιδευτικές και διαπροσωπικές ανάγκες.
Η επικοινωνία αποτελεί σημαντικό στοιχείο μεταξύ διδάσκοντα και φοιτητών καθώς οι εκπαιδευτικοί επικοινωνούν με τους φοιτητές περισσότερο από κάθε άλλο ενήλικα, γι’ αυτό θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια για ποιοτική συζήτηση μέσα από ένα μοντέλο διδασκαλίας που δίνει νόημα στη ζωή τους και προσφέρει γνώσεις. Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί πρέπει να επικοινωνούν με τους σπουδαστές για να επιτευχθεί η μέγιστη μάθηση.
Αξιόλογο ρόλο στη μάθηση και στην επικοινωνία μεταξύ διδασκόντων και φοιτητών διαδραματίζουν οι συμμετοχικές μορφές διδασκαλίας καθώς θέτουν υψηλούς στόχους και απαιτούν από τον καθηγητή εμπειρία και ολοκληρωμένη κατάρτιση. Η ομαδοσυνεργατική διδασκαλία αποτελεί μία από τις βασικότερες μορφές διδασκαλίας και αναγνωρίζεται ως μια ουσιαστική εναλλακτική διδακτική πρόταση στο χώρο της σύγχρονης εκπαίδευσης. Εστιάζει στο μαθητοκεντρισμό, δεν στοχεύει μόνο στην απόκτηση γνωστικών στόχων αλλά σχετίζεται και με άλλους τομείς ανάπτυξης του μαθητή
Η επαφή των φοιτητών με πολλά και διαφορετικά στυλ μαθητών αυξάνουν την παραγωγικότητα τους, ταυτόχρονα δίνουν δυνατότητα για κοινωνικοποίηση και συναναστροφή με τους υπόλοιπους συμφοιτητές και ταυτόχρονα αυτοαναγνώρισης και αυτοεπιβεβαίωσης.
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής μελέτης είναι η διερεύνηση τόσο θεωρητικά όσο και ερευνητικά των προτιμήσεων των προπτυχιακών φοιτητών σε ότι αφορά στην εφαρμογή συμμετοχικών και παραδοσιακών μορφών διδασκαλίας καθώς και την επικοινωνία μεταξύ φοιτητών διδασκόντων.
Για την επίτευξη του ανώτερου σκοπού η μελέτη διαρθρώνεται σε τρία στάδια. Στο θεωρητικό μέρος, που αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια, γίνεται μια προσπάθεια βιβλιογραφικής ανασκόπησης, ώστε να δοθούν στοιχεία για την τριτοβάθμια εκπαίδευση τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα και έπειτα να προσδιοριστούν τα χαρακτηριστικά και οι αρχές της αποτελεσματικής διδασκαλίας. Στη συνέχεια ορίζεται η έννοια της επικοινωνίας γενικά αλλά και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα είδη διδακτικής συμπεριφοράς. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια ορισμού της έννοιας των συμμετοχικών προσεγγίσεων, της περιγραφής των τεχνικών που ανήκουν σε αυτές και της συμβολής της συνεργατικής μάθησης στην επικοινωνία. Επιπρόσθετα, στο τέλος του πρώτου μέρους παρουσιάζονται έρευνες που σχετίζονται με το θέμα που μελετάμε και παρέχουν αξιόλογες πληροφορίες.
Το δεύτερο μέρος, το οποίο αποτελείται από δύο κεφάλαια, περιλαμβάνει τη μεθοδολογική προσέγγιση, που πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας σε δείγμα 406 προπτυχιακών φοιτητών, οι οποίοι σπουδάζουν σε διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας μέσω ερωτηματολογίων. Επίσης στην ίδια ενότητα, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της περιγραφικής στατιστικής και της παραγοντικής ανάλυσης, ενώ παράλληλα γίνεται ο σχολιασμός και η ανάλυση των βασικών αποτελεσμάτων.
Το τελευταίο μέρος περιλαμβάνει την καταγραφή των κυριότερων συμπερασμάτων που απορρέουν μέσα από τη διεξαγωγή της έρευνας και τη σύγκριση τους με ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2013-10-23
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διδασκαλία (Αρχές και πρακτική)
Ανώτατη εκπαίδευση
Λοιπά Θέματα:
Εκπαίδευση, Ανώτατη
Εκπαιδευτικοί, Αποτελεσματικότητα των
Διδασκαλία - Μεθοδολογία
Επικοινωνία στην εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
Διδασκαλία, μέθοδοι, επικοινωνία, φοιτητές, καθηγητές
Περιγραφή:
115 σ. : πίν., διαγρ., σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0