Μελέτη και αξιολόγηση του Σχεδίου «Ξενοκράτης – Σεισμοί» και προτάσεις για την Καλαμάτα (Νομός Μεσσηνίας)

Μεταπτυχιακή Εργασία 6796 800 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη και αξιολόγηση του Σχεδίου «Ξενοκράτης – Σεισμοί» και προτάσεις για την Καλαμάτα (Νομός Μεσσηνίας)
Συγγραφέας:
Ρηγοπούλου, Δήμητρα
Περίληψη:
Οι σεισμοί αποτελούν ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο ταλαιπωρεί πολλές περιοχές του κόσμου. Σε παγκόσμια κλίμακα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια σεισμικών γεγονότων μικρού ή μεγάλου μεγέθους. Παράλληλα, έχει καταγραφεί ότι οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις ισχυρών, κυρίως, σεισμών είναι ιδιαίτερα σοβαρές και προκαλούν αποδιοργάνωση στον ιστό των περιοχών που επλήγησαν.
Η σεισμικότητα και τα διδάγματα μέσα από πρόσφατους μεγάλους σεισμούς στη χώρα μας έχουν δημιουργήσει την ανάγκη σχεδιασμού έναντι του φαινομένου σε όλα τα επίπεδα. Στην παρούσα εργασία μελετάται το Σχέδιο «Ξενοκράτης – Σεισμοί» για την πόλη της Καλαμάτας και, στη συνέχεια, παρουσιάζονται μερικές προτάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το υπάρχον Σχέδιο, ώστε να ανταποκρίνεται σύμφωνα με τα φυσικογεωγραφικά και ανθρωπογεωγραφικά χαρακτηριστικά της πόλης (όπως η γεωγραφική της θέση, το ανάγλυφό της, η γεωλογία και η τεκτονική της ευρύτερης περιοχής, η ιστορικότητα των σεισμών, κ.λπ.).
Στα πλαίσια υλοποίησης της μελέτης παρουσιάζεται το Σχέδιο «Ξενοκράτης – Σεισμοί» του Δήμου Καλαμάτας για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου. Περιγράφονται αναλυτικά όλες οι κρίσιμες ενέργειες προκαταστροφικά (πρόληψη, ετοιμότητα), συνκαταστροφικά (έκτακτη ανάγκη) και μετακαταστροφικά (απόκατάσταση και ανασυγκρότηση), οι οποίες συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ενημέρωση, την εκπαίδευση, τη συγκέντρωση του πληθυσμού σε ασφαλείς χώρους, αλλά και διάφορες μορφές παροχής βοήθειας.
Παράλληλα, πραγματοποιείται μια συγκριτική θεώρηση που αφορά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γιάλοβας, πόλης της Τουρκίας, που επλήγη από ισχυρό σεισμό το 1999. Η επιλογή αυτή έγινε για να κάνουμε, κυρίως, σύγκριση στα μέτρα και στις πολιτικές που εφαρμόζουν οι δύο χώρες για να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα. Αν και οι περιπτώσεις αυτές δε μπορούν απόλυτα να συγκριθούν ποσοτικά, ωστόσο τα συμπεράσματά μας θα είναι σημαντικά.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2013-10-22
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Σχέδιο Ξενοκράτης
Xenokratis plan
Σεισμοί - Ανάλυση κινδύνων
Earthquake hazard analysis
Σεισμοί - Μέτρα ασφαλείας
Earthquakes - Safety measures
Σεισμοί - Ελλάδα - Μεσσηνία (Νομός) - Καλαμάτα
Earthquakes - Greece - Messenia (Nome) - Kalamata
Περιγραφή:
131 σ., πίν., διαγρ., χάρτες
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0