Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, μελέτη περίπτωσης: υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης

Μεταπτυχιακή Εργασία 6574 679 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, μελέτη περίπτωσης: υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης
Συγγραφέας:
Χατζηγιάννη, Μαρία
Περίληψη:
Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ή ΣΔΙΤ) εμφανίζονται παγκοσμίως ως ένας τρόπος κάλυψης δημοσίων απαιτήσεων για κατασκευή έργων υποδομής και παροχή υπηρεσιών. Η θεσμοθετημένη εισαγωγή αυτού του τρόπου περάτωσης δημοσίων αναγκών, πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας μέσω του Νόμου 3389/2005. Η κύρωση του νόμου αυτού, καθώς και οι προεκτάσεις του στο αναπτυξιακό πλάνο της χώρας, στάθηκαν αφορμή για την διεξαγωγή της παρούσας μεταπτυχιακής μελέτης. Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής γίνεται εκτενής και ουσιαστική παρουσίαση του όρου των Συμπράξεων, με βάση ευρωπαϊκά και διεθνή παραδείγματα.
Στην πράξη οι ΣΔΙΤ αποτελούν μέσο παραχώρησης στους ιδιώτες επιχειρηματίες, δραστηριοτήτων που ανήκουν κατά τεκμήριο στο δημόσιο τομέα. Οι δραστηριότητες αυτές αναλαμβάνονται εξ’ ολοκλήρου από τους ιδιωτικούς φορείς όχι μόνο για τη μελέτη και την κατασκευή εγκαταστάσεων (που αφορούν δημόσια έργα ή υπηρεσίες) αλλά και τη λειτουργία, τη συντήρηση και την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων αυτών.
Η ανάλυση μιας Σύμβασης Σύμπραξης αποτελεί μια πολυσύνθετη διαδικασία, η οποία δεν εμπεριέχει μόνο νομικά θέματα (ρυθμίσεις αστικού, εμπορικού ή δημόσιου δικαίου), αλλά και θέματα αστικής αναδιάρθρωσης και διεθνή ανταγωνισμού, χρηματοοικονομικά, κοινωνικά, χωροταξικά και διαχείρισης χώρου, πολιτικά και περιβαλλοντικά. Στα πλαίσια μεταπτυχιακού με τίτλο «Ανάπτυξη και διαχείριση του ευρωπαϊκού χώρου», ο θεσμός των ΣΔΙΤ είναι ένα αντιπροσωπευτικό υπό μελέτη θέμα, καθώς προβάλει τη συστηματική προσπάθεια που γίνεται για την προώθηση της οικονομικής σταθερότητας, της κοινωνικής ευημερία, τον εκσυγχρονισμό των μεταφορών και υποδομών, τόσο στα όρια της Ευρωπαϊκής ένωσης όσο και σε χώρες όπως ΗΠΑ, Καναδάς, Αφρική, Κίνα, Ιαπωνία.
Οι Συμπράξεις αποτελούν θέμα στο οποίο μπορεί να εφαρμοστεί μια σειρά μεθοδολογικών εργαλείων που αποκομίσθηκαν κατά τη διάρκεια της φοίτησης. Η διεπιστημονικότητα στη γεωγραφική έρευνα είναι που δίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα στην προσέγγιση του θέματος, μέσω ανάλυσης ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων. Με αυτό το σκεπτικό, τα ΣΔΙΤ παρουσιάζονται ως νομοθετικά εργαλεία με διαφορετική βαρύτητα ανά χώρα, με ξεχωριστά ιστορικά και κοινωνικά 7
πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα, που έφεραν ευνοϊκές συνθήκες στη διεξαγωγή επενδύσεων. Τέλος μελετάται το έργο της διαμπερούς αρτηρίας της Θεσσαλονίκης (ή αλλιώς Υποθαλάσσια Θεσσαλονίκης) ως ένα παράδειγμα Σύμπραξης στον Ελλαδικό χώρο μέσω μελέτης σκοπιμότητας, Δημόσιας Συγκριτικής Κοστολόγησης, χρηματοοικονομικής και κοινωνικοοικονομικής ανάλυσης.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2007-10-26
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα - Ελλάδα - Θεσσαλονίκη (Νομός)
Public-private sector cooperation - Greece - Thessaloniki (Nome)
Περιγραφή:
136 σ., εικ., πίν., διαγρ. χάρτες
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, Metaptychiaki2.pdf