Διαφημίσεις τροφίμων και παιδική παχυσαρκία

Πτυχιακή Εργασία 6065 374 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαφημίσεις τροφίμων και παιδική παχυσαρκία
Συγγραφέας:
Κλειάσιος, Παναγιώτης
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Τη σημερινή εποχή η παιδική παχυσαρκία έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας.
ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι η μελέτη της σχέσης μεταξύ διαφήμισης και προώθησης προϊόντων με την παχυσαρκία παιδιών προεφηβικής ηλικίας.
ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΙ: Αρχικά σε συνεργασία με την εταιρεία ZENITH, δημιουργήθηκαν αρχεία για τις διαφημίσεις που προβλήθηκαν στην ελληνική τηλεόραση για την χρονική περίοδο από Σεπτέμβριο 2007 έως και Απρίλιο 2008. Επιπρόσθετα, χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από τη μελέτη PROGRESS, μία συγχρονική επιδημιολογική μελέτη. Συμμετείχαν 447 παιδιά 9 έως 13 ετών από τυχαία επιλεγμένα δημόσια δημοτικά σχολεία από το νομό Αττικής. Συλλέχθηκαν στοιχεία για το βάρος, το ύψος και το ΔΜΣ των παιδιών ενώ έγινε αξιολόγηση της παρακολούθησης τηλεοπτικών προγραμμάτων (7ήμερο ημερολόγιο).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα αποτελέσματα της ερευνάς μας έδειξαν ότι το 23% των διαφημίσεων αφορούσαν τρόφιμα ενώ σε κάθε ώρα τηλεοπτικού προγράμματος αντιστοιχούσαν 33.2 διαφημίσεις και 8.2 διαφημίσεις τροφίμων. Το 22.83% των διαφημίσεων τροφίμων αφορούσαν γλυκά, το 16.63% γαλακτοκομικά προϊόντα, το 4.84% αναψυκτικά. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ συνολικού αριθμού διαφημίσεων τροφίμων και παιδικής παχυσαρκίας , υπό την προϋπόθεση ότι ο συνολικός χρόνος τηλεθέασης είναι >2 ώρες/ημέρα. Άλλωστε, τα παχύσαρκα παιδιά βρέθηκε ότι είχαν στατιστικά σημαντικά υψηλότερο χρόνο τηλεθέασης σε σχέση με τα υπέρβαρα παιδιά και τα παιδιά φυσιολογικού βάρους και ελλιποβαρή.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Βασισμένοι στα παραπάνω ευρήματα καθίσταται κάτι παραπάνω από επιτακτική η ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2009-10-15
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Τροφή, τρόφιμα και επισιτισμός
Εμπόριο
Διατροφή παιδιών και εφήβων
Λοιπά Θέματα:
Παχυσαρκία στα παιδιά
Παιδιά - Διατροφή
Τροφή - Βιομηχανία και εμπόριο
Παιδιά ως καταναλωτές
Τηλεοπτική διαφήμιση
Περιγραφή:
64 σ. : πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, kleiasios.pdf