Σχέση Πρωτεΐνης (φυτικής/ζωικής) με τη στεφανιαία νόσο και τον σακχαρώδη διαβήτη

Πτυχιακή Εργασία 5756
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σχέση Πρωτεΐνης (φυτικής/ζωικής) με τη στεφανιαία νόσο και τον σακχαρώδη διαβήτη
Συγγραφέας:
Καζαντζάκη, Ειρήνη
Περίληψη:
Η στεφανιαία νόσος (CHD), είναι από τις πιο κοινές καταστάσεις των καρδιακών παθήσεων και θεωρηθεί ως αποτέλεσμα δύο διαδικασιών: της αθηροσκλήρωσης και της θρόμβωσης. Επίσης, περιλαμβάνει μια ομάδα κλινικών επιπλοκών, όπως η στηθάγχη, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και ο ξαφνικός θάνατος.
Ο σακχαρώδης διαβήτης (Σ.Δ.) είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από τη δυσλειτουργία του μεταβολισμού, ειδικότερα του μεταβολισμού των υδατανθράκων (υπεργλυκαιμία). Ο διαβήτης συνδέεται άμεσα με τη στεφανιαία νόσο, αυξάνοντας τον κίνδυνο της θνησιμότητας και της νοσηρότητας. Πιθανόν, η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένας σχετικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη των καρδιαγγειακών ασθενειών .
Οι δύο κύριες προσεγγίσεις ως προς την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου και αντίστοιχα του σακχαρώδη διαβήτη, είναι η επέμβαση στον τρόπο ζωής (American Heart Association's dietary guidelines, ADA) και η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής (στατίνες, αντιδιαβητικά δισκία, ινσουλίνη).
Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί σε μελέτες που ερευνούν την επίδραση της διατροφικής πρωτεΐνης (φυτικής / ζωικής) σε ασθενείς με Σ.Δ. ή στεφανιαία νόσο. Ο σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να αναφέρει κλινικές έρευνες που έχουν γίνει ως προς την επίδραση της διατροφικής πρωτεΐνης (φυτικής / ζωικής) σε ασθενείς με Σ.Δ. ή CHD και να παρουσιάσει τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών, καταλήγοντας σε ένα συμπέρασμα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2007-10-17
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Diet in disease
Καρδιαγγειακό σύστημα - Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Cardiovascular system - Diseases - Nutritional aspects
Σακχαρώδης διαβήτης
Diabetes mellitus
Πρωτεΐνη - Διαιτολογικές απόψεις
Protein - Nutritional aspects
Ασθένειες της στεφανιαίας
Coronary heart disease
Περιγραφή:
68 σ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, Ptychiaki52.pdf