Μελέτη αντιοξειδωτικής / αντιφλεγμονώδους δράσης εκχυλισμάτων ερυθρού και λευκού οίνου

Πτυχιακή Εργασία 5578 824 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη αντιοξειδωτικής / αντιφλεγμονώδους δράσης εκχυλισμάτων ερυθρού και λευκού οίνου
Συγγραφέας:
Καλαθαρά, Κωνσταντία
Περίληψη:
Θεωρητικό Μέρος: Το οξειδωτικό στρες αφορά την αυξημένη παραγωγή ελευθέρων ριζών στον οργανισμό συγχρόνως με την εξασθένηση του φυσιολογικού αντι -οξειδωτικού του συστήματος. Είναι μια κατάσταση που μπορεί να ευθύνεται για την εκδήλωση πολλών παθολογικών καταστάσεων όπως η αθηροσκλήρωση και η φλεγμονή αφού οι ελεύθερες ρίζες μετατρέπουν την LDL στην οξειδωμένη της μορφή και ενεργοποιούν πολλούς μεσολαβητές της φλεγμονής (TNF-a, IL-6, PAF). Η Μεσογειακή Δίαιτα παρέχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες μέσω των διάφορων διατροφικών της συστάσεων. Το κρασί είναι βασικό συστατικό της Μεσογειακής Δίαιτας, με αποδεδειγμένες ευεργετικές δράσεις στην υγεία. Τα εκχυλίσματα τόσο του λευκού όσο και του κόκκινου κρασιού περιέχουν υδατικά συστατικά και λιποειδή συμπεριλαμβανομένου φαινολικών ενώσεων που φαίνεται να προσδίδουν στο κρασί την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική του δράση. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της επίδρασης εκχυλισμάτων λευκού και κόκκινου κρασιού στην εκκαθάριση των ελευθέρων ριζών και στην οξείδωση των λιποειδών.
Μέθοδοι: Πραγματοποιήθηκαν τόσο στο λευκό όσο και στο κόκκινο κρασί δυο τρόποι εκχύλισης α) Εκχύλιση Blight-Dyer οπότε προέκυψε το υδατικό κλάσμα (W) και το κλάσμα των ολικών λιποειδών (TL) που διαχωρίστηκε περαιτέρω σε ουδέτερα (NL) και πολικά (PL) λιποειδή, β) Διαδοχικές εκχυλίσεις με οξικό αιθυλεστέρα διαφορετικού pH οπότε προέκυψαν τα κλάσματα: FI (ανθοκυανίνες), FII (προκυανιδίνες, κατεχίνες, επικατεχίνες, γλυκοζίτες κερκετίνης), FIII (φαινολικά οξέα και τα παράγωγα κερκετίνης με γλυκουρονικό οξύ) και FIV (υπόλοιπες φαινολικές ενώσεις). Σε όλα τα κλάσματα πραγματοποιήθηκε χημικός προσδιορισμός ολικών φαινολικών. Εξετάστηκε η ικανότητα τους να προκαλούν εκκαθάριση των ελευθέρων ριζών του DPPH και η ικανότητά τους να αναστέλλουν την οξείδωση του λινελαϊκού παρουσία ιόντων σιδήρου και ασκορβικού.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2008-10-24
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Οξειδωτικό στρες
Μεσογειακή δίαιτα
Οίνος - Υγιειονολογικές απόψεις
Αντιοξειδωτικά
Περιγραφή:
101 σ. : πίν., διαγρ., σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, kalathara.pdf