Η επίδραση των σπουδών στο αντικείμενο της Διατροφής στη διαιτητική πρόσληψη και συμπεριφορά των φοιτητών

Πτυχιακή Εργασία 4974 225 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση των σπουδών στο αντικείμενο της Διατροφής στη διαιτητική πρόσληψη και συμπεριφορά των φοιτητών
Συγγραφέας:
Παπαδήμα, Ευγενία Ιωάννα
Επιβλέπων καθηγητής:
Ματάλα, Αντωνία Λήδα
Περίληψη:
Μέσα στο περιβάλλον του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησης εκεί είχε ήδη δοθεί το ερέθισμα για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης πτυχιακής μελέτης. Εστιάζοντας στο κυλικείο στον πανεπιστημιακό χώρο και μόνο άρχισαν να δημιουργούνται απορίες σχετικά με τις διαιτητικές συνήθειες και συμπεριφορά των φοιτητών. Πράγματι, μέσα από την απλή παρατήρηση της διαιτητικής συμπεριφοράς των φοιτητών στο χώρο του πανεπιστημίου καθώς και διαφορών που παρατηρούνταν κατά καιρούς στη διαιτητική συμπεριφορά και στο σωματικό βάρος των φοιτητών ανάλογα με το έτος φοίτησης ή το τμήμα στο οποίο παρακολουθούν μαθήματα έγινε αντιληπτό πως το θέμα αυτό θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο επιστημονικής ερευνητικής μελέτης.
Σαφώς η έρευνα συγκεκριμενοποιήθηκε και αφορούσε σε πρωτοετείς φοιτητές πανεπιστημίου και θέλησε να διερευνήσει τις διαιτητικές συνήθειες αυτών είτε σπουδάζουν το αντικείμενο της Διαιτολογίας είτε όχι. Δεν αφορούσε γενικά σε φοιτητές αλλά σε μια ιδιαίτερη κατηγορία αυτών που είναι οι πρωτοετείς, ακριβώς γιατί οι περισσότεροι μόλις έχουν φύγει από το σπίτι τους και πλέον δομούν ατομικές διατροφικές συνήθειες. Το θέμα φάνηκε πρωτότυπο και ενδιαφέρον. Δεν έχει γίνει έρευνα στην Ελλάδα που να συγκρίνει τις διαφορές που παρατηρούνται μετά την πάροδο ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου στις διαιτητικές συνήθειες φοιτητών που σπουδάζουν Διαιτολογία ή κάποιο άλλο αντικείμενο, παρά μόνο ελάχιστες που αφορούν στην απλή παρουσίαση διαιτητικών συνηθειών φοιτητών γενικά. Στο εξωτερικό ωστόσο έχουν γίνει κάποιες έρευνες πάνω στο ίδιο θέμα.
Οι πληροφορίες που προέκυψαν από τη συγκεκριμένη μελέτη ευελπιστούμε να φανούν χρήσιμες στην κατανόηση των διαφορών που παρατηρούνται στις διαιτητικές συνήθειες των φοιτητών μετά την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου φοίτησής τους. Βεβαίως προτείνεται να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες έρευνες με μεγαλύτερο δείγμα και ίσως και σε άλλα πανεπιστήμια εντός Ελλάδας για πιο ολοκληρωμένη άποψη.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2004
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Διατροφή
Nutrition education
Διατροφικές συνήθειες
Food habits
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Harokopio University
Περιγραφή:
114 σ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

PAPADIMA+E.I.-EDD-2004.pdf

64 MB