Διατροφική αξιολόγηση σε αιμοκαθαιρούμενους και διατροφική παρέμβαση για τον έλεγχο της υπερφωσφαταιμίας

Πτυχιακή Εργασία 4030 216 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διατροφική αξιολόγηση σε αιμοκαθαιρούμενους και διατροφική παρέμβαση για τον έλεγχο της υπερφωσφαταιμίας
Συγγραφέας:
Κουλούρη, Αικατερίνη
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Οι αιμοκαθαιρούμενοι αποτελούν πληθυσμό υψηλού κινδύνου για υποθρεψία και υψηλή ολική και καρδιαγγειακή θνησιμότητα. Η αξιολόγηση και υποστήριξη της θρέψης και η αντιμετώπιση παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο.
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ελεγχόμενη μελέτη διατροφικής αξιολόγησης αιμοκαθαιρούμενων για την εκτίμηση της θρέψης και την αναγνώριση παραγόντων που την επηρεάζουν. Ειδικότερα, έλεγχος της υπόθεσης ότι ο δευτερογενής υπερπαραθυροειδισμός αυξάνει στις ενεργειακές ανάγκες ηρεμίας και υποβιβάζει τη μυϊκή μάζα, υποβαθμίζοντας έτσι τη θρέψη. Επίσης έγινε δοκιμή διατροφικής παρέμβασης σε δείγμα του μελετούμενου πληθυσμού για τον έλεγχο της υπερφωσφαταιμίας, που αποτελεί κύριο παράγοντα ανάπτυξης υπερπαραθυροειδισμού και ασβεστοποίησης του καρδιαγγειακού.
ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΙ: Μελετήθηκαν 30 αιμοκαθαιρούμενοι, μόνιμοι ασθενείς σε δύο μονάδες τεχνητού νεφρού, μέσης ηλικίας 53 ετών (19 άντρες, 11 γυναίκες). Είκοσι από αυτούς ακολούθησαν την παρέμβαση.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Μετρήθηκαν οι ενεργειακές ανάγκες ηρεμίας, η σύσταση σώματος με βιοηλεκτρική εμπέδηση και πάχος δερματοπτυχών, το ξηρό βάρος, η περίμετρος μέσης, μέσου βραχίονα και μέσης γάμπας. Επίσης μετρήθηκαν βιοχημικοί παράμετροι σπλαχνικής πρωτεϊνης (ολικά λευκώματα, αλβουμίνη, φερριτίνη), παράγοντες υπερφωσφαταιμίας (φώσφορος και ασβέστιο ορού, το γινόμενό τους, αλκαλική φωσφατάση, οστεοκαλσίνη και παραθορμόνη) καθώς και γενικοί βιοχημικοί παράγοντες για τη διατροφική αξιολόγηση (MCV, CRP, λιπιδαιμικό προφίλ, γλυκαιμικός έλεγχος, ουρία, ηλεκτρολύτες, φυλλικό, Β12). Εκτιμήθηκε το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας με το IPAQ, και η θρέψη με το κλασσικό SGA και βελτιωμένο τύπο αυτού. Τέλος, έγινε η εκτίμηση της διαιτητικής πρόσληψης με 3 24ωρες ανακλήσεις της δίαιτας.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Οι ενεργειακές ανάγκες συσχετίστηκαν θετικά με το φώσφορο ορού (r=0,635, p=0,005) και το γινόμενο CaxPO4 (r=0,561, p=0,015) στους άντρες και με τα ολικά λευκώματα στις γυναίκες (r=0,607, p=0,048). Δε βρέθηκε σημαντική άμεση συσχέτιση της παραθορμόνης με το RMR. Οι αιμοκαθαιρούμενοι είχαν αυξημένες ενεργειακές ανάγκες σε σχέση με τους ελέγχους. Οι γυναίκες είχαν υψηλότερη λιπώδη μάζα και οι άντρες υψηλότερη μυϊκή και άλιπη μάζα, σε σχέση με τους υγιείς ίδιου φύλου. Υπερπαραθυροειδικοί άντρες είχαν την τάση για αυξημένη μυϊκή μάζα σε σχέση με τους μη-υπερπαραθυροειδικούς αιμοκαθαιρούμενους άντρες και οι γυναίκες μια μη στατιστικά σημαντική αύξηση της λιπώδους μάζας (p=0,161). Ωστόσο δεν ανιχνεύτηκαν διαφορές για ήπιο υπερπαραθυροειδισμο (>200mg/ml). Τέλος, η διατροφική παρέμβαση ενός μήνα απέτυχε να βελτιώσει τη διαιτητική πρόσληψη φωσφόρου, τις βιοχημικές παραμέτρους του υπερπαραθυροειδισμού και τη γνώση σε υπερφωσφαταιμικούς αιμοκαθαιρούμενους. Πιθανόν να απαιτείται παρέμβαση μεγαλύτερης διάρκειας σε συνδυασμό με συμπεριφοριστική θεραπεία σε αυτόν τον πληθυσμό για τη βελτίωση των βιοχημικών παραμέτρων διατροφικά.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2007-11-28
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Νεφρική ανεπάρκεια - Διαιτολογικές απόψεις
Renal failure - Nutritional aspects
Νεφρά - Ασθένειες
Renals - Diseases
Αιμοκάθαρση
Hemodialysis
Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Diet in disease
Περιγραφή:
144 σ., πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, Ptychiaki4.pdf