Σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και επιδράσεις στην πρόσληψη τροφής κατά την περίοδο πριν την έμμηνο ρύση

Πτυχιακή Εργασία 3852
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και επιδράσεις στην πρόσληψη τροφής κατά την περίοδο πριν την έμμηνο ρύση
Συγγραφέας:
Χαραλαμποπούλου, Αντωνία
Περίληψη:
Στην παρούσα μελέτη εξετάζεται το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και οι επιδράσεις στην πρόσληψη τροφής κατά την περίοδο πριν την έμμηνο ρύση. Διαμοιράστηκαν συνολικά 100 ερωτηματολόγια επιλογής σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 45 ετών, εκ των οποίων επιλέχθηκαν οι 40 που πληρούσαν τα κριτήρια συμμετοχής στη συγκεκριμένη εργασία. Οι 20 γυναίκες ήταν υγιείς και οι άλλες 20 έπασχαν απ’ το PCOS.
Στη συνέχεια ζητήθηκε απ’ τις γυναίκες αυτές να καταγράψουν στο ημερολόγιο διατροφής τη διαιτητική τους πρόσληψη 4 ημέρες πριν απ΄ την έμμηνο ρύση. Σκοπός του ημερολογίου αυτού ήταν να μας βοηθήσει να διαπιστώσουμε πώς και εάν επηρεάζεται η διατροφή της γυναίκας πριν απ’ την έμμηνο ρύση και τις πιθανές διαφορές που παρατηρούνται στη δίαιτα μεταξύ των γυναικών που πάσχουν απ’ το PCOS και των γυναικών που δεν πάσχουν.
Πρόσθετα γίνεται αναφορά στο PCOS, τι είναι, πώς γίνεται η διάγνωση, ποια είναι τα αίτια που το προκαλούν, οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι, οι τρόποι αντιμετώπισής του και η σχέση του με την παχυσαρκία. Ακόμα αναφέρεται τι είναι ο εμμηνορροϊκός κύκλος, πως μεταβάλλονται οι ορμόνες, η διατροφή και η διάθεση των γυναικών την περίοδο πριν την έμμηνο ρύση (προεμμηνορροϊκό σύνδρομο).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που πάσχουν απ’ το PCOS καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης, βιταμίνης Α, φυτικών ινών και πρωτεΐνης σε σχέση με τις γυναίκες που δεν πάσχουν, την περίοδο πριν απ΄ την εμμηνορρυσία. Τέλος, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με PCOS που βρίσκονταν σε θεραπεία του συνδρόμου λαμβάνοντας το αντισυλληπτικό χάπι, κατανάλωσαν πολύ μεγαλύτερο αριθμό θερμίδων απ’ ότι οι υπόλοιπες.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2006
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Diet in disease
Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Παχυσαρκία
Obesity
Ωοθήκες - Ασθένειες
Polycystic ovary syndrome
Ωορρηξία
Περιγραφή:
85 σ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, xaralampopoulou.pdf