Οδωνυμικά της Νέας Σμύρνης: οι ονομασίες των οδών

Πτυχιακή Εργασία 3740 762 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Οδωνυμικά της Νέας Σμύρνης: οι ονομασίες των οδών
Συγγραφέας:
Δεσποτοπούλου, Αλεξάνδρα
Φουντουλάκη, Μαρία
Επιβλέπων καθηγητής:
Μητούλα, Ρόιδω
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία με τίτλο “Τα τοπωνύμια της Νέας Σμύρνης”, επιχειρεί να παρουσιάσει τους δρόμους της Νέας Σμύρνης και να εντοπίσει από που προέρχεται η ονομασία των οδών της. Επίσης, επιχειρεί να προβεί σε κατηγοριοποίηση των οδών σύμφωνα με την ονομασία τους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η πλειοψηφία των ονομασιών των οδών έχει μικρασιατική προέλευση.
Βασικός, λοιπόν, σκοπός της εν λόγο πτυχιακής εργασίας είναι να ερευνηθεί η προέλευση της ονομασίας των οδών της Νέας Σμύρνης και την σχέση αυτών με την Μικρά Ασία.
Ξεκινάμε, λοιπόν, με μία αναφορά στην οριοθέτηση της σημερινής πόλης της Νέας Σμύρνης, όπου καθορίζονται με ακρίβεια τα όρια της πόλης καθώς και οι γειτονικές περιοχές που αυτή συνορεύει. Επίσης γίνεται αναφορά στο φυσικό περιβάλλον όπου συμπεριλαμβάνεται η χλωρίδα και πανίδα της πόλης της Νέας Σμύρνης, όπως και το κλίμα που επικρατεί καθ΄ όλη της διάρκεια του έτους.
Σημαντική όμως, είναι και η αναφορά στο πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα της Νέας Σμύρνης, ενώ παράλληλα γίνεται μια συσχέτιση με τον πολιτισμό της τότε Σμύρνης. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στο χορό, τη μουσική και το τραγούδι, ένα τρίπτυχο που μέσα στο πέρασμα των αιώνων μεταφέρει την εθνική μας ταυτότητα. Επίσης, παρουσιάζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του έτους στο Δήμο της Νέας Σμύρνης. Οι πιο γνωστές εκδηλώσεις είναι: οι Ιωνικές Γιορτές, η Καθαρά Δευτέρα καθώς και διάφορες ποιητικές βραδιές αφιερωμένες στη Νεοελληνική ποίηση και πεζογραφία.
Συνεχίζοντας, γίνεται αναφορά στην φυσιογνωμία της πόλης της Νέας Σμύρνης, αφού πρώτα προβούμε σε μια διάκριση ανάμεσα στον τόπο και τον χώρο. Τονίζεται ότι η φυσιογνωμία αφορά την μοναδικότητα, την ταυτότητα, ακόμα και την προσωπικότητα ενός τόπου. Στην συνέχεια γίνεται λόγος για την φυσιογνωμία του Δήμου της Νέας Σμύρνης, διαπιστώνοντας ότι η φυσιογνωμία του οικισμού έχει αρκετά στοιχεία αμιγώς μικρασιατικά, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των χαρακτηριστικών του έχει Μικρασιατική προέλευση. Τα χαρακτηριστικά τα οποία δηλώνουν την παραπάνω διαπίστωση είναι :

α) Τα τοπωνύμια, καθώς οι περισσότερες οδοί της Νέας Σμύρνης έχουν ονομασίες εμπνευσμένες από την Σμύρνη της Μικράς Ασίας και
β) Ο πολιτισμός της, καθώς στην Νέα Σμύρνης υπάρχουν πολλά μνημεία, γλυπτά και εκκλησίες, τα οποία θυμίζουν στιγμές δόξας και υπερηφάνειας αλλά στιγμές πόνου, καταστροφής και θλίψης από τη Σμύρνη.
Γίνεται λόγος, λοιπόν, για το «πάρκο μνήμης» το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης, όπου έχουν τοποθετηθεί αγάλματα, μνημεία, φιλοτεχνήματα από μεγάλους γλύπτες-καλλιτέχνες. Χαρακτηριστικές είναι οι προτομές του Λεωνίδα Παρασκευόπουλου, του Ιωάννη Συκουρτή, του Χρήστου Σολομωνίδη κ.α., καθώς και τα αξιοθαύμαστα αγάλματα, όπως του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου, της Σμύρνας της κόρης της Νέας Σμύρνης κ.α. Τέλος, παρουσιάζονται οι εκκλησίες της Αγίας Φωτεινής που είναι και ο μεγαλύτερος ναός της περιοχής, των Αγίων Θεοδώρων και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.
Επίσης, παρουσιάζεται μια ιστορική αναδρομή για την πόλη της Νέας Σμύρνης σε έξη διαφορετικές περιόδους. Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά για :
I. Την Νέα Σμύρνη πριν τον ερχομό των προσφύγων όπου αναφερόμαστε στην οριοθέτηση της τότε Νέας Σμύρνης.
II. Για την περίοδο εγκατάστασης των προσφύγων στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, που αρχίζει λίγους μήνες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, όπου οι αστοί Σμυρνιοί πρόσφυγες άρχισαν μετά τον ερχομό τους στην Αθήνα, ενέργειες για την επίλυση του στεγαστικού τους προβλήματος. Οι ίδιοι οι Σμυρνιοί επέλεξαν το χώρο που θα έκτιζαν τις νέες κατοικίες τους και θα δημιουργούσαν πάλι από την αρχή τη Νέα Σμύρνη
III. Το πώς ο μικρός οικισμός γίνεται πόλη. Η Νέα Σμύρνη μετατρέπεται σε μεγάλη πόλη, γεγονός το οποίο δεν οφείλεται μόνο στις ιστορικές συνθήκες αλλά είναι κυρίως, αποτέλεσμα της δημιουργικότητας των προσφύγων. Έτσι κατά την περίοδο 1933-1940, αρχίζουν να δημιουργούν στη Νέα Σμύρνη σχολεία, αθλητικούς συλλόγους, κινηματογράφους κ.α.
IV. Τα χρόνια πολέμου κατοχής και αντίστασης. Στο σημείο αυτό γίνεται λόγος για το πως η Νέα Σμύρνη, όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα, έζησε στο ρυθμό του πολέμου και στη συνέχεια βίωσε τα δείνα της κατοχής
V. Την μεταπολεμική περίοδο 1945 – 1975, όπου η Νέα Σμύρνη κατά την περίοδο αυτή κατάφερε να ενσωματωθεί σταδιακά σε μια Αθήνα που μεγάλωνε εκρηκτικά με αποτέλεσμα να χάσει τον ιδιαίτερο τοπικό χαρακτήρα της
VI. Την σημερινή πόλη της Νέας Σμύρνης, όπου πλέον ο αριθμός των κατοίκων της πόλης, έχει αυξηθεί ραγδαία λόγω της γενικότερης τάσης μετακίνησης των ανθρώπων από διάφορες περιοχές.
Ακολουθεί η παρουσίαση των τριών σημαντικών πολιτιστικών κέντρων της Νέας Σμύρνης, τα κέντρα αυτά είναι :
α) Η Εστία της Νέας Σμύρνης.
β) Το Ιωσηφόγλειο και
γ) Η Εθνική Στέγη.
Όπου παραθέτονται σημαντικές πληροφορίες για το καθ΄ ένα από αυτά.
Στο κύριο και μεγαλύτερο μέρος της παρούσας εργασίας, πραγματοποιείται η καταγραφή όλων των οδών της Νέας Σμύρνης και αναλύεται η προέλευση των ονομασιών της κάθε οδού χωριστά, προκειμένου να εντοπίσουμε αν οι ονομασίες των οδών της Νέας Σμύρνης έχουν Μικρασιατική προέλευση.
Και τέλος, προβαίνουμε σε κατηγοριοποίηση των οδών σε έντεκα κατηγορίες με βάση την ιστορία τους. Μέσα από την κατηγοριοποίηση και την ανάλυση αυτής με ποσοστά, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι περισσότερες οδοί της Νέας Σμύρνης έχουν ονομασίες που προέρχονται από την Μικρά Ασία. Η εργασίας κλείνει με τα γενικά συμπεράσματα μας που προέκυψαν από την έρευνα αυτή. Επίσης υπάρχει ο χάρτης της Νέας Σμύρνης με ευρετήριο ,όπως και παράρτημα με εικόνες των πολιτιστικών και αρχιτεκτονικών μνημείων και μαρτυρίες από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Δεν παραλείπουμε βεβαίως και τη βιβλιογραφία, που μας βοήθησε σε σημαντικό βαθμό στη συγγραφή της παρούσας μελέτης.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2004-02
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Κοινωνικές επιστήμες (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Τοπωνύμια - Ελλάδα - Αττική (Νομός) - Νέα Σμύρνη
Names, Geographical - Greece - Attica (Nome) - Nea Smyrni
Δρόμοι - Ελλάδα - Αττική (Νομός) - Νέα Σμύρνη
Roads - Greece - Attica (Nome) - Nea Smyrni
Λέξεις-κλειδιά:
Ονομασίες, δρόμοι, Νέα Σμύρνη
Περιγραφή:
212 σ. : εικ., χάρτες
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, despotopoulou.pdf