Θρεπτικά συστατικά και λειτουργικότητα ενδοθηλίου

Πτυχιακή Εργασία 3543 252 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Θρεπτικά συστατικά και λειτουργικότητα ενδοθηλίου
Συγγραφέας:
Γραμματόγλου, Ελένη
Επιβλέπων καθηγητής:
Ζαμπέλας, Αντώνιος
Περίληψη:
Το ενδοθήλιο είναι ένας δυναμικός ιστός με ολική επιφάνεια περίπου 400 m2 και βάρος περίπου 2 κιλά. Καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια των αγγείων και την εσωτερική στιβάδα του ενδοκαρδίου στις καρδιακές κοιλότητες. Μέσω της σύνθεσης διάφορων αγγειοσυσπαστικών (ενδοθηλίνες, θρομβοξάνη Α2) και αγγειοδιασταλτικών (μονοξείδιο του αζώτου, ενδοθηλια-κός παράγοντας υπερπόλωσης, προστακυκλίνη) παραγόντων, το ενδοθήλιο ρυθμίζει τον αγγειακό τόνο και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των αιμοπεταλίων και λευκοκυττάρων και του αγγειακού τοιχώματος, ελέγχει τη θρόμβωση και την αγγειακή ανάπτυξη. Η δυσλειτουργία του ενδοθηλίου οφείλεται σε παράγοντες όπως η υπερχοληστερολαιμία, η υπερομοκυστεϊναιμία, γενετικοί και περιβαλλοντικοί (διατροφή) παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί έχουν ως κοινό παρανομαστή το αυξημένο οξειδωτικό στρες. Αποτέλεσμα της δυσλειτουργίας του ενδοθηλίου είναι η αθηροσκλήρωση και ο σχηματισμός θρόμβων, η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή και η νεφρική ανεπάρκεια.
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ενδοθηλίου. Έχουν μελετηθεί πολλά μακροθρεπτικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη) και μικροθρεπτικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) συστατικά για την επίδρασή τους στη λειτουργικότητα του ενδοθηλίου. Συστατικά με θετική επίδραση είναι τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες (βιταμίνες C, Ε και Α, καροτενοειδή, φυλλικό οξύ), οι πολυφαινόλες, τα αμινοξέα αργινίνη και κιτρουλλίνη, το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος. Συστατικά με αρνητική επίδραση είναι τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά οξέα, τα αμινοξέα ομοκυστεΐνη, γλουταμίνη και λυσίνη, ο σίδηρος και η καφεΐνη. Το αλκοόλ δείχνει να έχει θετική επίδραση, όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, και αρνητική, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Οι πιο συχνοί μηχανισμοί με τους οποίους τα διάφορα θρεπτικά συστατικά επιδρούν στη λειτουργικότητα του ενδοθηλίου είναι μέσω της ρύθμισης της παραγωγής του μονοξειδίου του αζώτου και μέσω της μείωσης ή αύξησης του οξειδωτικού στρες. Ωστόσο, ο ρόλος της διατροφής στη λειτουργικότητα του ενδοθηλίου απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2004
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Διατροφή - Φυσιολογία
Nutrition - Physiology
Ενδοθήλιο
Endothelium
Περιγραφή:
86 σ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, Ptychiaki57.pdf