Χρήση των πινάκων σύνθεσης τροφίμων μέσα από λειτουργικές βάσεις δεδομένων

Πτυχιακή Εργασία 26444 191 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Χρήση των πινάκων σύνθεσης τροφίμων μέσα από λειτουργικές βάσεις δεδομένων
Συγγραφέας:
Κουλοχέρη, Παναγιώτα, Αντώνιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Μπόσκου, Γεώργιος
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής ο σχεδιασμός λειτουργικής βάσης δεδομένων τροφίμων με εφαρμογές στον χώρο της Διαιτολογίας, της διατροφής και γενικότερά της επιστήμης των τροφίμων. Η δημιουργία ενός τέτοιου πληροφοριακού συστήματος, προαπαιτεί τη ύπαρξη ενός μεγάλου αριθμού δεδομένων για τα διατροφικά συστατικά των τροφίμων. Αρχικά μελετήθηκαν οι ελληνικές και οι διεθνείς βάσεις δεδομένων τροφίμων αλλά και επιστημονικές δημοσιεύσεις με αντίστοιχα στοιχεία, και έγινε η δημιουργία πινάκων σύνθεσης τροφίμων με πηγή το FoodData Central του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) . Έπειτα σχεδιάστηκε η λειτουργική βάση δεδομένων - εφαρμογή μέσω του Access της Microsoft Office. Το λογισμικό ονομάστηκε Nutrisor και στοχεύει στο να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τον επιστήμονες στον κλάδο των τροφίμων. Ανάμεσα στις λειτουργίες του λογισμικού συγκαταλέγονται: η εκτίμηση της περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά ενός τροφίμου, η ανάλυση συνταγών, η δημιουργία ετικετών τροφίμων σχετικά με τις διατροφικές πληροφορίες μίας συνταγής. Εμπεριέχει τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα των τροφίμων και παράλληλα εξοικονομεί χρόνο, καθώς συνδέει, συνδυάζει και υπολογίζει δεδομένα σχεδόν άμεσα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-07-29
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Διατροφική πληροφορική
Πληροφοριακά συστήματα
Τροφή - Σύνθεση
Λέξεις-κλειδιά:
βάση δεδομένων σύνθεσης τροφίμων, ετικέτα τροφίμου, διατροφική ανάλυση συνταγής
Περιγραφή:
92 σ.,εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

PanagiotaKoulocheri.pdf

2 MB