Κατανάλωση σνακ και σωματικό βάρος σε παιδιά σχολικής ηλικίας

Πτυχιακή Εργασία 26409 241 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Κατανάλωση σνακ και σωματικό βάρος σε παιδιά σχολικής ηλικίας
Συγγραφέας:
Καρίβαλη, Μαριλένα, Ευστράτιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Αναστασίου, Κωνσταντίνος
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η υπερβαρότητα και παχυσαρκία αποτελούν ένα διαρκές πρόβλημα στην παιδική ηλικία, καθώς έχουν συσχετισθεί με σημαντικά προβλήματα υγείας. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας συχνά ακολουθούν ένα ανθυγιεινό διατροφικό πλάνο, καταναλώνοντας αυξημένες ποσότητες γλυκών και αλμυρών σνακ στην καθημερινότητα τους. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που εστιάζουν στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και την συσχέτιση αυτών με την παρουσία παχυσαρκίας, ενώ λίγες είναι εκείνες που επικεντρώνονται μονάχα στην κατανάλωση αλμυρών και γλυκών σνακ και την επίδραση που μπορεί να έχουν στην εμφάνιση παχυσαρκίας. Επομένως σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της επίδρασης κατανάλωσης αλμυρών, γλυκών και συνολικών σνακ στην εμφάνιση παχυσαρκίας σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

Μεθοδολογία: Η ανάλυση βασίζεται σε συγχρονικά δεδομένα της μελέτης Feel4Diabetes, από 6 Ευρωπαϊκές χώρες, σε ένα δείγμα 12.039 παιδιών με μέσο όρο ηλικίας 8.2 ± 1.0 ετών. Τα δεδομένα που μελετήθηκαν ήταν οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών ως προς την κατανάλωση αλμυρών ,γλυκών και συνολικών σνακ ανά εβδομάδα και η πιθανή επίδραση τους στην εμφάνιση παχυσαρκίας.

Αποτελέσματα: Η μελέτη επιβεβαίωσε τα ήδη αυξημένα ποσοστά παιδικής υπερβαρότητας και παχυσαρκίας στην Ευρώπη, με την αρκετά αυξημένη κατανάλωση γλυκών σνακ κυρίως σε λιποβαρή παιδιά, την σχετικά αυξημένη κατανάλωση αλμυρών σνακ σε λιποβαρή και παχύσαρκα παιδιά. Δεν παρουσιάστηκε σημαντική διαφοροποίηση στην κατανάλωση συνολικών σνακ σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά, σε σύγκριση με παιδιά φυσιολογικού βάρους. Η κατανάλωση συνολικών σνακ σχετίστηκε με μια μικρή αλλά στατιστικά σημαντική μείωση του σχετικού κινδύνου παχυσαρκίας (0.993 [0.988-0.999], P=0.022). H κατανάλωση αλμυρών σνακ φάνηκε να λειτουργεί ως επιβαρυντικός παράγοντας για την εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας, ωστόσο ο σχετικός λόγος δεν ήταν στατιστικά σημαντικός μετά από διόρθωση για διάφορους συγχυτικούς παράγοντες.

Συμπεράσματα: Τα παιδιά σχολικής ηλικίας σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη, έχουν ενσωματώσει στις διατροφικές τους συνήθειες ανθυγιεινά τρόφιμα. Καταναλώνουν συχνά γλυκά σνακ και σχετικά συχνά αλμυρά σνακ, γεγονός που απαιτεί προσοχή. Είναι απαραίτητο να γίνουν δράσεις με στόχο τον περιορισμό εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-07-28
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Σνακς
Παχυσαρκία στα παιδιά
Λέξεις-κλειδιά:
συνολικά σνακ, παχυσαρκία, γλυκά σνακ, αλμυρά σνακ ,παιδιά σχολικής ηλικίας
Περιγραφή:
42 σ.,εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

MarilenaKarivali.pdf

2 MB