Πρωτότυπος Τίτλος:
Διατροφική παρέμβαση με σνακ δημητριακών εμπλουτισμένο με όσπρια σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας με υπέρβαρο/παχυσαρκία
Συγγραφέας:
Μακρύγιαννη, Καλλιόπη- Μαρία, Χαράλαμπος
Επιβλέπων καθηγητής:
Γιάννη, Αμαλία
Περίληψη:
Εισαγωγή:
Το υπερβάλλον βάρος και η παχυσαρκία έχουν λάβει ευρείες διαστάσεις και ο επιπολασμός τους αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Τα όσπρια αποτελούν πηγή πρωτεϊνών και διαιτητικών ινών και προωθούν το αίσθημα του κορεσμού. Τα μπισκότα αποτελούν ένα πολύ δημοφιλές σνακ το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φορέας για τον εμπλουτισμό με συστατικά με ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες. Έχουν γίνει προσπάθειες παρασκευής προϊόντων δημητριακών-σνακ εμπλουτισμένων με άλευρα οσπρίων που στοχεύουν στη ρύθμιση της όρεξης και τη διαχείριση του σωματικού βάρους.
Σκοπός:
Σκοπός της παρούσας ερευνητικής εργασίας είναι η διερεύνηση της επίδρασης της συστηματικής κατανάλωσης σνακ-μπισκότων εμπλουτισμένων με άλευρο από όσπρια στο σωματικό βάρος και σε βιοχημικούς δείκτες παχυσαρκίας σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας με υπέρβαρο/παχυσαρκία.
Μεθοδολογία:
Στην παρούσα μελέτη, η οποία αποτέλεσε μέρος ενός μεγαλύτερου ερευνητικού πρωτοκόλλου που διενεργήθηκε από το Εργαστήριο Χημείας- Βιοχημείας-Φυσικοχημείας Τροφίμων του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και του Διαβητολογικού Εργαστηρίου της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ συλλέχθηκαν δεδομένα από 13 εθελόντριες αναπαραγωγικής ηλικίας με υπέρβαρο/παχυσαρκία. Οι εθελόντριες υποβλήθηκαν σε πρόγραμμα διαιτητικής παρέμβασης διάρκειας 12 εβδομάδων με σκοπό την απώλεια βάρους, καταναλώνοντας ταυτόχρονα σε καθημερινή βάση είτε το λειτουργικό μπισκότο είτε ένα ισοθερμιδικό μπισκότο αναφοράς. Συγκεκριμένα, 7 γυναίκες κατανάλωσαν το λειτουργικό μπισκότο και 6 το μπισκότο αναφοράς. Κατά την έναρξη της μελέτης, οι εθελόντριες υποβλήθηκαν σε ανθρωπομετρικές και βιοχημικές μετρήσεις οι οποίες επαναλήφθηκαν και στο τέλος της για να διαπιστωθεί η μεταβολή στο σωματικό τους βάρος, στη σύσταση του σώματός τους και σε άλλες παραμέτρους.
Κυριότερα αποτελέσματα:
Τόσο οι εθελόντριες που κατανάλωσαν το λειτουργικό μπισκότο, όσο και εκείνες με το μπισκότο αναφοράς παρουσίασαν στατιστικά σημαντική μείωση του σωματικού βάρους, της περιφέρειας μέσης και ισχύων και του ποσοστού σωματικού λίπους. Οι εθελόντριες που κατανάλωναν το λειτουργικό μπισκότο εμφάνισαν μία τάση μεγαλύτερης απώλειας βάρους στο τέλος της παρέμβασης σε σχέση με αυτές της ομάδας ελέγχου. Επίσης μείωσαν σημαντικά την ενεργειακή τους πρόσληψη καθώς και την κατανάλωση υδατανθράκων συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Δεν βρέθηκε κάποια σημαντική διαφορά αναφορικά με τις βιοχημικές παραμέτρους μεταξύ των ομάδων πριν και μετά την παρέμβαση. Η ένταξη μεγαλύτερου αριθμού εθελοντριών στη μελέτη είναι καθοριστική για την εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων.
Συμπεράσματα:
Το λειτουργικό μπισκότο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό σνακ σε μία υποθερμιδική δίαιτα με στόχο την απώλεια βάρους.
Λέξεις Κλειδιά:
Παχυσαρκία, όσπρια, σωματικό βάρος, κορεσμός, φυτική πρωτεΐνη.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-07-28
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Σνακς
Όσπρια - Διαιτολογικές απόψεις
Παχυσαρκία - Γυναίκες
Λέξεις-κλειδιά:
όσπρια, φυτική πρωτεΐνη, παχυσαρκία, σωματικό βάρος,κορεσμός
Περιγραφή:
152 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:

Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0