Περίληψη:
Υπόβαθρο: Η κατανάλωση πρωινού γεύματος έχει συσχετισθεί με την επίτευξη φυσιολογικού
βάρους και με υγιεινά διατροφικά πρότυπα, ενώ η παράλειψη του, έχει συνδεθεί με αύξηση του
κινδύνου υπερβαρότητας/παχυσαρκίας. Τα συστατικά επίσης του πρωινού γεύματος μπορούν να
συμβάλλουν στην διατήρηση ενός υγιούς βάρους και στην καλύτερη ρύθμιση της όρεξης μέσα
στην ημέρα. Τα υπάρχοντα δεδομένα στα παιδιά είναι ιδιαίτερα περιορισμένα. Σκοπός της
παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση της σχέσης της συχνότητας κατανάλωσης πρωινού και των
επιμέρους συστατικών του με τον κίνδυνο υπέρβαρου/παχυσαρκίας σε παιδιά σχολικής ηλικίας
από 6 ευρωπαϊκές χώρες.
Μεθοδολογία: Η μελέτη βασίστηκε στα δεδομένα της παρέμβασης Feel4Diabetes, από οικογένειες
με παιδιά σχολικής ηλικίας από 6 ευρωπαϊκές χώρες. Μετρήθηκαν τα ανθρωπομετρικά
χαρακτηριστικά των παιδιών, η συχνότητα κατανάλωσης πρωινού γεύματος και η κατανάλωση
συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων στο γεύμα αυτό μέσω ερωτηματολογίων.
Αποτελέσματα: Από την συγκεκριμένη μελέτη προέκυψε πως η αυξημένη συχνότητα κατανάλωσης
πρωινού σχετίζεται με φυσιολογικό βάρος στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Υπολογίστηκε ακόμη ο
σχετικός κίνδυνος εμφάνισης υπερβαρότητας/παχυσαρκίας και παρατηρήθηκε πτώση αυτού όταν
αυξηθεί η κατανάλωση πρωινού. Συγκεκριμένα ο ΣΛ προέκυψε ίσος με 0,941 στο προσαρμοσμένο
μοντέλο , δηλαδή πτώση του σχετικού κινδύνου κατά 5,9%. Αντίθετα, η εξέταση της σχέσης
ανάμεσα στην ποιότητα του πρωϊνού και το σωματικό βάρος δεν οδήγησε σε ξεκάθαρα
αποτελέσματα, οπότε δεν μπορούμε με ασφάλεια να εξάγουμε κάποιο συμπέρασμα.
Συμπέρασμα: Βρέθηκε πως η κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με ένα φυσιολογικό βάρος στα
παιδιά της μελέτης , με αυτά που καταναλώνουν σε μεγαλύτερη συχνότητα πρωινό να διατηρούν
ένα υγιές βάρος και με τον κίνδυνο υπέρβαρου/παχυσαρκίας να μειώνεται όταν αυξάνεται η
συχνότητα κατανάλωσης πρωινού. Αντίθετα, η εξέταση της σχέσης ανάμεσα στην ποιότητα του
πρωινού και του σωματικού βάρους δεν οδήγησε σε ξεκάθαρα αποτελέσματα.