Τάσεις ως προς τον βαθμό προσκόλλησης στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής με βάση την διαθεσιμότητα των τροφίμων ανά τον κόσμο και συσχέτιση με την συνολική νοσηρότητα

Πτυχιακή Εργασία 26344 170 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Τάσεις ως προς τον βαθμό προσκόλλησης στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής με βάση την διαθεσιμότητα των τροφίμων ανά τον κόσμο και συσχέτιση με την συνολική νοσηρότητα
Συγγραφέας:
Σάττα, Αικατερίνη, Κωνσταντίνος
Επιβλέπων καθηγητής:
Αναστασίου, Κωνσταντίνος
Περίληψη:
Η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία μελετάει την προσκόλληση της Μεσογειακής δίαιτας στις διάφορες περιοχές του κόσμου καθώς και την επίδραση της προσκόλλησης αυτής στην νοσηρότητα από πολλα χρόνια νοσήματα. Τα δεδομένα λήφθηκαν από παγκόσμιες βάσεις δεδομένων για την διαθεσιμότητα των τροφίμων και για μεταβλητές που σχετίζονται με στην νοσηρότητα. Συγκεκριμένα, η διαθεσιμότητα των τροφίμων εκτιμήθηκε με βάση δεδομένα από τις βάσεις ισορροπίας των τροφίμων (Food Balance Sheets) του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agricultural Organization, FAO). Κατάλληλες διορθώσεις έγιναν για να συνυπολογιστούν οι απώλειες κατά την διακίνηση των τροφίμων και το ποσοστό του κάθε τροφίμου το οποίο απορρίπτεται ως μη εδώδιμο. Δεδομένα νοσηρότητας λήφθηκαν από την μελέτη Global Burden of Disease και από την ίδια μελέτη λήφθηκε ένας κοινωνικοδημογραφικός δείκτης, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως συγχυτικός παράγοντας στις αναλύσεις μας. Για την εκτίμηση της νοσηρότητας χρησιμοποιήθηκαν τα διορθωμένα ως προς την ανικανότητα/αναπηρία ανθρωποέτη (Disability Adjusted Life-Years, DALYs). Ο βαθμός προσκόλλησης στην Μεσογειακή δίαιτα εκτιμήθηκε με βάση το αντίστοιχο σκορ που έχει προταθεί από την ομάδα του κ. Παναγιωτάκου. Η ανάλυση έγινε για τα έτη 2014-2018, σε συνολικά 763 χώρες, οι οποίες κατηγοριοποιήθηκαν σε γεωγραφικές περιοχές κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σημαντικές διαφοροποιήσεις παρατηρήθηκαν από περιοχή σε περιοχή για το συνολικό σκορ Μεσογειακής δίαιτας , όπως επίσης και την κατανάλωση των επιμέρους συστατικών της. Τα συνολικά DALYs από κάθε αιτία σχετίστηκαν αρνητικά με το συνολικό σκορ Μεσογειακής δίαιτας και επίσης αρνητικές συσχετίσεις παρατηρήθηκαν για την κατανάλωση οσπρίων, ψαριών και θαλασσινών και ελαιολάδου. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι συσχετίσεις και για τα DALYs από συγκεκριμένα νοσήματα.
Συμπερασματικά, η Μεσογειακή δίαιτα μπορεί να έχει κάποιο προστατευτικό ρόλο έναντι στην νοσηρότητα από διάφορα νοσήματα. Ωστόσο, ορισμένες περιοχές που έχουν υψηλό δείκτη προσκόλλησης στη Μεσογειακή διατροφή, όπως η Βόρεια Αμερική, έχουν ταυτόχρονα υψηλά DALYs από ασθένειες που σχετίζονται με την διατροφή, οπότε τα αποτελέσματα δεν είναι απαραίτητα κατάλληλα για την εκτίμηση της ποιότητας της δίαιτας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-07-26
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Μεσογειακή δίαιτα
Λέξεις-κλειδιά:
Μεσογειακή διατροφή, νοσηρότητα, έλεγχος συσχέτισης, προσκόλληση στη Μεσογειακή διατροφή, προσκόλληση
Περιγραφή:
77 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

AikateriniSatta.pdf

3 MB