Ανάλυση και αξιολόγηση του περιεχομένου κορινθιακής σταφίδας σε βιοδραστικά φυτοχημικά

Πτυχιακή Εργασία 25617 339 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάλυση και αξιολόγηση του περιεχομένου κορινθιακής σταφίδας σε βιοδραστικά φυτοχημικά
Συγγραφέας:
Ράγια, Αρετή, Αχιλλέας
Επιβλέπων καθηγητής:
Χίου, Αντωνία
Περίληψη:
Η Μεσογειακή Διατροφή, μία ολιγαρκής διατροφή, που χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων από υψηλή κατανάλωση φρούτων (φρέσκων και αποξηραμένων), αποτελεί κύριο διατροφικό πρότυπο στην Ελλάδα από αρχαιοτάτων χρόνων.
Οι Κορινθιακές Σταφίδες είναι μικρά, αποξηραμένα φρούτα, μαύρου έως σκούρου μωβ χρώματος τα οποία καλλιεργούνται στη λεκάνη της Μεσογείου από την αρχαιότητα και περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά με οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Τα οφέλη αυτά αποδίδονται στο υψηλό φαινολικό τους περιεχόμενο. Οι φαινολικές ενώσεις αποτελούν δευτερογενείς μεταβολίτες των φυτών και ταξινομούνται σε αρκετές επιμέρους τάξεις, ιδιαίτερα πολυπληθής και σημαντική εκ των οποίων είναι τα φλαβονοειδή .
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης ήταν η αξιολόγηση του περιεχομένου της Κορινθιακής σταφίδας σε πολικές φαινολικές ενώσεις. Αξιολογήθηκαν δείγματα από 5 διαφορετικές περιοχές παραγωγής Κορινθιακής σταφίδας για τα οποία εκτιμήθηκε φασματοφωτομετρικά, μετά από εκχύλιση, το περιεχόμενο τους σε ολικές πολικές φαινόλες, σε ολικά φλαβονοειδή, αλλά και η αντιοξειδωτική τους δράση των πολικών εκχυλισμάτων in vitro. Η παραλαβή των πολικών φαινολών έγινε με δύο διαφορετικούς τρόπους εκχύλισης συγκρίνοντας την επίδραση του χρόνου εκχύλισης και την παρουσίας οξέος στο εκχυλιστικό μέσο..
Τα αποτελέσματα του πειράματος έδειξαν ότι υπάρχουν σημαντικές ποσότητες πολικών φαινολικών ενώσεων στην Κορινθιακή Σταφίδα, με το ολικό φαινολικό περιεχόμενο να έχει μέση τιμή 305.4 ± 54.9 mg GAE/100 g κατά τη 2ωρη εκχύλιση παρουσία οξέος και 200.3 ± 32.0 mg GAE/100 g κατά την 24ωρη. Το ολικό περιεχόμενο σε φλαβονοειδή βρέθηκε ως 57.7 ± 8.2 mg ισοδυνάμων ρουτίνης (RE)/100 g για τη 2ωρη εκχύλιση και 50.1 ± 5.6 mg RE/100 g για την 24ωρη εκχύλιση, ενώ η αντιοξειδωτική της δράση να εκτιμήθηκε ως 11.1±2.6 mg ισοδυνάμων ασκορβικού οξέος (ΑΑΕ)/100 g για τη 2ωρη εκχύλιση και 6.4±1.5 mg ΑΑΕ/100 g για την 24ωρη εκχύλιση.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-12-01
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Μεσογειακή δίαιτα
Σταφίδες - Διαιτολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
κορινθιακή σταφίδα, αντιοξειδωτική δράση, φαινολικό περιεχόμενο, βιοδραστικά μικροσυστατικά, Πολικές Φαινολικές Ενώσεις
Περιγραφή:
71 σ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

AretiRagia.pdf

903 KB