Σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ομάδων τροφίμων και των εκβάσεων ενός προγράμματος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής: μελέτη σε γυναίκες που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)

Μεταπτυχιακή Εργασία 24826 266 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ομάδων τροφίμων και των εκβάσεων ενός προγράμματος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής: μελέτη σε γυναίκες που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)
Συγγραφέας:
Πρεβεζάς, Ευάγγελος, Ιωάννης
Επιβλέπων καθηγητής:
Γιανακούρης Νικόλαος
Περίληψη:
Εισαγωγή-σκοπός: Η υπογονιμότητα αποτελεί ένα πρόβλημα που επηρεάζει σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Υπολογίζεται πως 17% των ζευγαριών παγκοσμίως αντιμετωπίζει προβλήματα στην επίτευξη εγκυμοσύνης και 10%, περίπου, καταφεύγει σε θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή διερευνήθηκε ο ρόλος των διατροφικών
συνηθειών στην επιτυχή έκβαση μιας θεραπείας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε ένα δείγμα Ελληνίδων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Ειδικότερα, διερευνήθηκε η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης διαφορετικών τροφίμων/ομάδων τροφίμων και των ενδιάμεσων και τελικών εκβάσεων της IVF.
Μεθοδολογία: Στη μελέτη συμμετείχαν 244 γυναίκες που υποβλήθηκαν για πρώτη φορά σε θεραπεία IVF σε μία κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Αθήνα. Στο πλαίσιο της μελέτης πραγματοποιήθηκαν ανθρωπομετρικές μετρήσεις και συμπληρώθηκαν ερωτηματολόγια που αξιολογούσαν τα γενικά δημογραφικά/κλινικά χαρακτηριστικά του δείγματος και διάφορες παραμέτρους του τρόπου ζωής, όπως η φυσική τους δραστηριότητα, το κάπνισμα και τα επίπεδα άγχους των εθελοντριών. Οι διατροφικές συνήθειες των γυναικών εκτιμήθηκαν, πριν την έναρξη της IVF μέσα από ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων σταθμισμένο για τον ελληνικό πληθυσμό βάσει του οποίου εκτιμήθηκε η ημερήσια κατανάλωση τροφίμων και
ομάδων τροφίμων. Όλες οι πληροφορίες για τις ενδιάμεσες και τις τελικές εκβάσεις της IVF (αριθμός/ποιότητα παραγόμενων ωαρίων/εμβρύων, ποσοστό γονιμοποίησης, εμφύτευση, κλινική εγκυμοσύνη, ζώσα γέννηση) αντλήθηκαν από τα ιατρικά αρχεία των γυναικών. Για τη διερεύνηση συσχετίσεων μεταξύ της κατανάλωσης τροφίμων/ομάδων τροφίμων και των ενδιάμεσων και τελικών εκβάσεων της IVF, εξετάστηκαν πολυπαραγοντικά μοντέλα προσαρμοσμένα ως προς διάφορους πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες.
Αποτελέσματα: Από τις 244 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη σε 229 (93,9%) πραγματοποιήθηκε εμβρυομεταφορά, σε 138 (56,6%) γυναίκες έγινε επιτυχής εμφύτευση ωαρίου, 104 (42,6%) γυναίκες εμφάνισαν κλινική εγκυμοσύνη και 99 (40,6%) γέννησαν τελικώς ένα ζωντανό μωρό. Σε σχέση με τις γυναίκες μικρότερης ηλικίας (< 35 ετών), οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας (38-41 ετών) εμφάνισαν μικρότερη πιθανότητα για επιτυχή εμφύτευση ωαρίου (40,0 έναντι 64,6 %, P= 0,002), κλινική εγκυμοσύνη ( 30,7 έναντι 45,2%, P= 0,035) και
ζώσα γέννηση (29,3 έναντι 43,8%, P= 0,05. Δεν παρατηρήθηκε καμία σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τροφίμων/ομάδων τροφίμων και των ενδιάμεσων εκβάσεων της IVF με εξαίρεση μία αρνητική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών και μια θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ολικών δημητριακών (επεξεργασμένων και μη 9 επεξεργασμένων) με του αριθμού των παραγόμενων εμβρύων (rho= –0,09, Ρ=0,045 και rho=0,13, Ρ=0,037 αντίστοιχα).Όσον αφορά στην κατανάλωση τροφίμων/ομάδων τροφίμων και τις τελικές εκβάσεις της IVF, στις πολυπαραγοντικές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες που παρουσίαζαν υψηλότερη κατανάλωση σε ελάχιστα επεξεργασμένα δημητριακά είχαν υψηλότερη πιθανότητα επιτυχούς εμφύτευσης ωαρίου [Σχετικός Κίνδυνος (95% Διάστημα Εμπιστοσύνης): 2,12 (1,14-4,32), P-trend =0,019], κλινικής εγκυμοσύνης [ΣΚ (95% ΔΕ): 2,96 (1,51-3,80) P-trend =0,002] και ζώσας γέννησης [ΣΚ (95% ΔΕ): 2,88 (1,48-4,63), P-trend =0,002]. Επιπλέον γυναίκες
που παρουσίαζαν υψηλότερη κατανάλωση σε φρούτα και λαχανικά εμφάνισαν μεγαλύτερη πιθανότητα κλινικής εγκυμοσύνης [ΣΚ (95% ΔΕ): 1,53 (1,12-2,01), P-trend =0,008 και 1,62 (1,04-2,62), P-trend =0,048 αντιστοίχως] και ζώσας γέννησης [ΣΚ (95% ΔΕ) : 1,64 (1,19-2,25), Ptrend =0,002 και 1,94 (1,19-3,16), P-trend =0,007 αντίστοιχα] σε σχέση με τις γυναίκες με χαμηλότερη κατανάλωση. Δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ των τελικών εκβάσεων της IVF με την κατανάλωση άλλων τροφίμων/ομάδων τροφίμων όπως οσπρίων, ψαριών, κόκκινου κρέατος, πουλερικών, γαλακτοκομικών, ελαιόλαδου ή αλκοολούχων ποτών.
Συμπέρασμα: Εκτός από την επίδραση της ηλικίας και άλλων μη τροποποιήσιμων παραγόντων, σημαντική φαίνεται να είναι η επίδραση της κατανάλωσης συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων στην επιτυχή έκβαση ενός προγράμματος εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αλλαγή του τρόπου
ζωής προς ένα μεσογειακού τύπου διατροφικό πρότυπο, που βασίζεται στην κατανάλωση ελάχιστα επεξεργασμένων δημητριακών, φρούτων και λαχανικών μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα των τελικών εκβάσεων σε υπογόνιμα ζευγάρια που καταφεύγουν σε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-21
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Γονιμότητα, Ανθρώπινη - Διαιτολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
υπογονιμότητα, Ομάδες τροφίμων, διατροφικό πρότυπο, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, εξωσωματική γονιμοποίηση
Περιγραφή:
107 σ.,εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

EVANGELOSPREVEZAS.pdf

1 MB