Επισήμανση της Βιωσιμότητας & της Ηθικής στα Τρόφιμα

Μεταπτυχιακή Εργασία 24822 322 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Επισήμανση της Βιωσιμότητας & της Ηθικής στα Τρόφιμα
Συγγραφέας:
Βούρβαχης, Άγγελος, Κωνσταντίνος
Επιβλέπων καθηγητής:
Κωσταρέλλη, Βασιλική
Περίληψη:
Σκοπός: Η παρούσα μελέτη φιλοδοξεί να καλύψει το κενό που υπάρχει στη βιβλιογραφία για τα ζητήματα που σχετίζονται με την επισήμανση για τη βιωσιμότητα και την ηθική στο χώρο των τροφίμων. Σκοπό έχει να διερευνήσει τις στάσεις, απόψεις και γνώσεις των Ελλήνων καταναλωτών σε θέματα ηθικής επισήμανσης των τροφίμων. Ειδικότερα, η μελέτη αυτή διερευνά σε ποιό βαθμό οι καταναλωτές, στη σημερινή ψηφιακή εποχή, ενημερώνονται, γνωρίζουν, κατανοούν και, κυρίως, θεωρούν ειλικρινείς και αξιόπιστες τις ενδείξεις βιωσιμότητας και ηθικής στα προϊόντα διατροφής. Πιο συγκεκριμένα, πόσο προσιτές - και συνάμα αποδεκτές- είναι σήμερα οι έννοιες των δίκαιων συνθηκών εργασίας, του δίκαιου εμπορίου και της βιωσιμότητας στα τρόφιμα για το ελληνικό καταναλωτικό κοινό.
Μέθοδος: η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 150 Ελλήνων καταναλωτών με τη συμπλήρωση on line ερωτηματολογίου που εστάλη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος και σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού. Η σύνθεση του δείγματος αποτελείτο από 83 (55,3%) άνδρες και 67 (44,7%) γυναίκες, ηλικίας άνω των 18 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ειδικά σχεδιασμένο ερωτηματολόγιο με 30 ερωτήσεις κλειστού τύπου. Από τις εν λόγω ερωτήσεις, οι 16 αφορούσαν ισάριθμες διεθνείς ενδείξεις στα προϊόντα διατροφής, για τις οποίες οι καταναλωτές ρωτήθηκαν κατά πόσον γνωρίζουν τι σημαίνουν. Οι υπόλοιπες αφορούσαν μια σειρά θεμάτων που εντάσσονται στον ευρύτερο χώρο της διατροφής και συναρτώνται, λιγότερο ή περισσότερο, με την παραγωγή και κατανάλωση προϊόντων δίκαιου εμπορίου, τη βιωσιμότητα, τον περιορισμό της σπατάλης στο χώρο των τροφίμων, τη δυνατότητα ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας, την αξιοπιστία της πληροφόρησης ως προς τις ενδείξεις στις συσκευασίες των τροφίμων, τις διατροφικές επιλογές που επηρεάζουν σήμερα τον καταναλωτή, τη διατροφική παιδεία, κ.ά.
Συμπεράσματα: Σημαντικός αριθμός καταναλωτών έδειξε πως γενικά αγνοεί τις διεθνείς ενδείξεις συσκευασίας στα τρόφιμα οι οποίες επισημαίνουν ότι πρόκειται για προϊόντα δίκαιων συνθηκών εργασίας, δίκαιου εμπορίου και βιώσιμης ανάπτυξης. Αντιθέτως, εξαιρετικά υψηλό ποσοστό καταναλωτών έχει θετική άποψη σε μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, τις δίκαιες συνθήκες εργασίας και το δίκαιο εμπόριο, την προθυμία για αγορά προϊόντων με τις παραπάνω ενδείξεις, τον περιορισμό της σπατάλης στα τρόφιμα, τις επιλογές που στοχεύουν στην εξοικονόμηση τροφίμων, την ανακύκλωση συσκευασίας προϊόντων διατροφής, την αξιοπιστία της πληροφόρησης σε θέματα δίκαιου εμπορίου και τη διατροφική παιδεία, κ.ά.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-19
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Οικονομία
Λοιπά Θέματα:
Κατανάλωση - Ηθικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
ετικέτες σήμανσης τροφίμων, εξοικονόμηση σπατάλης, βιωσιμότητα, δίκαιο εμπόριο, δίκαιες συνθήκες εργασίας
Περιγραφή:
105 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

ANGELOSVOURVACHIS.pdf

1 MB