Επίπεδα AGEs σε ασθενείς με ΙΦΝΕ

Πτυχιακή Εργασία 23922 211 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίπεδα AGEs σε ασθενείς με ΙΦΝΕ
Συγγραφέας:
Παυλίδη, Αλιόνα-Έλενα, Ιγκόρ
Επιβλέπων καθηγητής:
Καλιώρα, Ανδριάνα
Περίληψη:
Οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ), Νόσος Crohn (NC) και Ελκώδης Κολίτιδα (ΕΚ), είναι χρόνιες, πολύπλοκες, πολυπαραγοντικές, ανοσολογικές διαταραχές της γαστρεντερικής οδού που χαρακτηρίζονται από εναλλασσόμενες φάσεις κλινικής υποτροπής και ύφεσης. Οι αιτιολογικοί παράγοντες των ΙΦΝΕ δεν έχουν εξακριβωθεί, ενώ θεωρείται πως είναι μία αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικών, περιβαλλοντικών, μικροβιολογικών παραγόντων η οποία οδηγεί σε μη φυσιολογική ανοσολογική απόκριση. Πιο συγκεκριμένα για την Ελκώδη Κολίτιδα, κύριο χαρακτηριστικό της είναι η φλεγμονή του παχέος εντέρου, η οποία προκαλείται από τις κυτοκίνες και την οξειδωτική βλάβη του DNA στις φλεγμαίνουσες περιοχές. Ένας τρόπος έκφρασης του οξειδωτικού στρες είναι τα τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs). Τα AGEs προκύπτουν από τη μη ενζυμική γλυκοζυλίωση των πρωτεϊνών, λιπιδίων και νουκλεϊκών οξέων από τη γλυκόζη. Τα μακρομόρια που έχουν προκύψει, αντιδρούν μεταξύ σχηματίζοντας συσσωματώματα και δεσμεύουν διάφορες πρωτεΐνες του πλάσματος ή άλλες ιστικές πρωτεΐνες.
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η αξιολόγηση και η σύγκριση των επιπέδων AGEs ορού μεταξύ ασθενών με ΕΚ και στις δύο φάσεις, έξαρση και ύφεση και υγιών ατόμων καθώς και η μελέτη της συσχέτισης των AGEs με άλλους δείκτες όπως δείκτες οξείδωσης και φλεγμονής για τις ίδιες περιπτώσεις. Στη μελέτη συμμετείχαν 43 άτομα, 22 σε έξαρση και 21 σε ύφεση, ενώ η ομάδα των υγιών ατόμων αποτελούνταν από 25 άτομα. Για τον προσδιορισμό των AGEs πραγματοποιήθηκε Δοκιμασία Ενζυμο-Συζευγμένης Ανοσοπροσρόφησης ELISA-Ανταγωνιστικού τύπου. Η στατιστική επεξεργασία πραγματοποιήθηκε με το SPSS (21.0). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα AGEs σχετίζονται στατιστικώς σημαντικά, θετικά με την ιντερλευκίνη-10 (IL-10), σημαντική αντιφλεγμονώδη κυτοκίνη. Στατιστικώς σημαντική, θετική συσχέτιση φάνηκε με την αμυλάση και την ουρία του ορού και στατιστικώς σημαντική, αρνητική με το ινωδογόνο στη φάση της έξαρσης. Κρίνεται απαραίτητη η περαιτέρω διερεύνηση των εμπλεκόμενων μηχανισμών για να προσδιοριστεί η συσχέτιση των AGEs με την Ελκώδη Κολίτιδα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-10-30
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Κλινική διατροφή
Έντερα - Ασθένειες
Κολίτιδα, Ελκώδης
Λέξεις-κλειδιά:
Ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, οξειδωτικό στρες, τελικά προιόντα προχωρημένης μη ενζυμικής γλυκοζυλίωσης, φλεγμονή, ελκώδης κολίτιδα
Περιγραφή:
104 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Aliona-ElenaPavlidi.pdf

1 MB