Η μεταγευματική επίδραση ενός σνακ μανιταριών στην όρεξη

Πτυχιακή Εργασία 23910 122 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η μεταγευματική επίδραση ενός σνακ μανιταριών στην όρεξη
Συγγραφέας:
Νυδριώτη, Αθανασία-Ελένη, Ευάγγελος
Επιβλέπων καθηγητής:
Καλιώρα, Ανδριάνα
Περίληψη:
Το Μεταβολικό Σύνδρομο (ΜΣ) είναι ένα σύμπλεγμα μεταβολικών ανωμαλιών που περιλαμβάνει την υπέρταση, κεντρική παχυσαρκία, διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας και αθηρογόνο δυσλιπιδαιμία. Η παθοφυσιολογία του συνδρόμου είναι περίπλοκη. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου, συγκεκριμένα το φύλο και η ηλικία, η εθνικότητα και το οικογενειακό ιστορικό, όπως επίσης και τροποποιήσιμοι παράγοντες όπως είναι το αυξημένο σωματικό βάρος, η διατροφή, η άσκηση, το κάπνισμα και το αλκοόλ. Η διατροφή επηρεάζει την συχνότητα εμφάνισης του Μεταβολικού συνδρόμου, καθώς σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τόσο τα μακροθρεπτικά, όσο και τα μικροθρεπτικά συστατικά. Πολλές επιδημιολογικές μελέτες επιβεβαιώνουν τα ευεργετικά οφέλη της Μεσογειακής δίαιτας και την συμβολή της στο ΜΣ. Μέρος της διατροφικής πυραμίδας είναι και τα μανιτάρια, τα οποία έχουν μελετηθεί αρκετά και φαίνεται να συνδέονται με την εμφάνιση του ΜΣ. Πρόκειται για ένα «λειτουργικό τρόφιμο», με σημαντική συμβολή στη ανθρώπινη υγεία. Η διατροφική τους αξία ξεκινάει από την αρχαιότητα και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, καθώς είναι μια καλή πηγή φυτικής πρωτείνης, έχουν λίγες θερμίδες, αρκετές βιταμίνες και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και κυρίως σε β-γλυκάνες. Είναι το συστατικό που βοηθά τα μανιτάρια να κατατάσσονται σε αυτή την κατηγορία τροφίμων καθώς λειτουργούν ενάντια του Σακχαρώδη διαβήτη, της υπερχοληστερολαιμίας και της παχυσαρκίας.
Σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση της επίδρασης ενός σνακ μανιταριών στη ρύθμιση επιπέδων γλυκόζης, ινσουλίνης και ορμονών όρεξης μεταγευματικά. Στην παρούσα έρευνα συμμετείχαν 6 εθελοντές διαγνωσμένοι με ΜΣ όπου ακολούθησαν για μια εβδομάδα ελεύθερη διατροφή και ήπια φυσική δραστηριότητα. Την ημέρα έναρξης της παρέμβασης κατανάλωσαν 2 πρωινά γεύματα, εκ των οποίων το ένα είχε τα μανιταρια. Στους χρόνους 0, 30, 60, 90, 120, 150, 180 λεπτά γίνεται λήψη αίματος από τους εθελοντές και συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο για το αίσθημα της πείνας. Μετά από 15 ημέρες η διαδικασία επαναλαμβάνεται για το δεύτερο πρωινό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, δεν φάνηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δυο γεύματα, φαίνεται πως στο γεύμα με το σνακ μανιταριών, τα επίπεδα όρεξης ήταν μειωμένα και το αίσθημα ευχαρίστησης σχετικά αυξημένο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το δείγμα της μελέτης είναι αρκετά μικρό και θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μελέτη ώστε να βγουν πιο αξιόπιστα αποτελέσματα. Ακόμη, περαιτέρω μελέτες πρέπει να διεξαχθούν ώστε να εξακριβωθεί ο μηχανισμός δράσης των μανιταριών στους διάφορες παράγοντες κινδύνου και ιδιαίτερα στο Μεταβολικό Σύνδρομο.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-10-29
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Τροφή, Κατανάλωση της
Σνακς
Λέξεις-κλειδιά:
Μανιτάρια, Μεσογειακή διατροφή, μεταβολικό σύνδρομο, β-γλυκάνες
Περιγραφή:
73 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Athanasia-EleniNydrioti.pdf

1 MB