Το γιαούρτι στην διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ

Πτυχιακή Εργασία 23738 351 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Το γιαούρτι στην διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ
Συγγραφέας:
Καφώρου, Μυρτώ-Ηρώ, Ηλίας
Επιβλέπων καθηγητής:
Γιάννη, Αμαλία
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (ΣΔτ2) αποτελεί μια χρόνια νόσο, της
οποίας ο επιπολασμός αυξάνεται παγκοσμίως, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής των ασθενών. Τόσο η πρόληψη όσο και η διαχείριση της νόσου
σχετίζεται σημαντικά με τη διατροφή, καθώς και με συμπεριφορές που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Έχει μελετηθεί ιδιαίτερα η κατανάλωση γιαουρτιού σε σχέση με την πρόληψη εμφάνισης του ΣΔτ2 και έχει φανεί ότι το γιαούρτι παίζει σημαντικό ρόλο, χωρίς όμως να είναι γνωστός ο ακριβής μηχανισμός δράσης του και παρότι υπάρχουν μελέτες δεν υπάρχει πλήρης εικόνα της επίδρασής του στη διαχείριση του ΣΔτ2.

Σκοπός: Η ανάδειξη του ρόλου της κατανάλωσης γιαουρτιού στη διαχείριση του ΣΔτ2
μέσα από τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές της τελευταίας δεκαετίας με βάση την
υπάρχουσα βιβλιογραφία στην αγγλική γλώσσα.

Μεθοδολογία: Στην παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση στη βάση δεδομένων του Pubmed, η οποία αφορούσε κλινικές δοκιμές,
που εξέταζαν τη διαχείριση του ΣΔτ2 σε σχέση με την κατανάλωση απλού γιαουρτιού ή εμπλουτισμένου, είτε με προβιοτικά, είτε με βιταμίνες (συγκεκριμένα με βιταμίνη D ή
του συμπλέγματος Β). Εξετάστηκαν μελέτες από τη βιβλιογραφία που βρίσκονταν στην αγγλική γλώσσα και χρησιμοποιήθηκαν σχετικές λέξεις-κλειδιά. Επίσης, συμπεριλήφθηκαν έρευνες από τις βιβλιογραφικές αναφορές.

Κυριότερα αποτελέσματα: Όσον αφορά τις τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές οι
οποίες εξετάστηκαν, σε αυτές στις οποίες χρησιμοποιήθηκε γιαούρτι εμπλουτισμένο με
προβιοτικά, φάνηκε βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου, λιπιδαιμικού προφίλ και
κάποιες έδειξαν να υπάρχει βελτίωση της κατάστασης φλεγμονής και του
καρδιομεταβολικού κινδύνου. Όσον αφορά τις τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που
εξετάστηκαν στις οποίες χρησιμοποιήθηκε γιαούρτι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D,
φάνηκε βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου, του λιπιδαιμικού προφίλ, των
ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών και της κατάστασης φλεγμονής. Στην κλινική
δοκιμή όπου χρησιμοποιήθηκε γιαούρτι εμπλουτισμένο με βιταμίνες του
συμπλέγματος B φάνηκε μείωση της συνολικής διαιτητικής ενεργειακής πρόσληψης,
βελτίωση των ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών, μια οριακή μείωση στην τιμή της
γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης καθώς και μια τάση μείωσης των επιπέδων
ομοκυστεΐνης στο αίμα.

Συμπεράσματα: O περιορισμένος αριθμός των μελετών καθιστά δύσκολη την εξαγωγή
ασφαλών συμπερασμάτων, αλλά τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά και τείνουν προς τη
θετική επίδραση της συστηματικής κατανάλωσης εμπλουτισμένου γιαουρτιού είτε με
προβιοτικά, είτε με τις βιταμίνες D ή του συμπλέγματος Β για τη διαχείριση του ΣΔτ2.
Ωστόσο, για να ενισχυθούν τα δεδομένα αυτά χρειάζεται να διενεργηθούν και άλλες
καλά σχεδιασμένες μελέτες με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-18
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Σακχαρώδης διαβήτης - Διαιτολογικές απόψεις
Γαλακτοκομικά προϊόντα στην ανθρώπινη διατροφή
Λέξεις-κλειδιά:
κατανάλωση, γιαούρτι, διαχείριση, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
Περιγραφή:
93 σ.,εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Myrto-IroKaforou.pdf

976 KB