In vitro ζύμωση πλούσιων σε β-γλυκάνες βρώσιμων μανιταριών από τον εντερικό μικροβιόκοσμο: επίδραση στη διαπερατότητα του εντέρου

Μεταπτυχιακή Εργασία 23398 538 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
In vitro ζύμωση πλούσιων σε β-γλυκάνες βρώσιμων μανιταριών από τον εντερικό μικροβιόκοσμο: επίδραση στη διαπερατότητα του εντέρου
Συγγραφέας:
Κερεζούδη, Ευαγγελία, Νικόλαος
Επιβλέπων καθηγητής:
Κυριακού, Αδαμαντίνη
Περίληψη:
Ο επιθηλιακός εντερικός φραγμός προστατεύει το γαστρεντερικό βλεννογόνο και παίζει καταλυτικό ρόλο στη διατήρηση της ομοιόστασης του ξενιστή, ενώ η διαπερατότητά του μπορεί να ρυθμιστεί από τη σύσταση του εντερικού μικροβιόκοσμου. Τα πρεβιοτικά, διεγείρουν την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηριακών πληθυσμών και μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση του εντερικού φραγμού. Το εδώδιμο μανιτάρι Pleurotus eryngii, δύναται να προσφέρει ποικίλα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, λόγω των πολλαπλών βιοδραστικών συστατικών του, με κυρίαρχες τις β-γλυκάνες, οι οποίες αποτελούν ένα τύπο διαιτητικών ινών με γνωστή πρεβιοτική δράση.
Η συγκεκριμένη μελέτη είχε ως στόχο τη διερεύνηση της επίδρασης των προϊόντων ζύμωσης του P.eryngii, στα επίπεδα έκφρασης των στεγανών συνδέσμων (TJs) in vitro, στην καρκινική σειρά παχέος εντέρου Caco-2 διεγερμένη με λιποπολυσακχαρίτη (LPS).
Τα μανιτάρια P.eryngii καλλιεργήθηκαν σε δύο διαφορετικά υποστρώματα (PEWS και PEWSGM) και ζυμώθηκαν από τον εντερικό μικροβιόκοσμο υγιών ηλικιωμένων σε μοντέλο στατικής καλλιέργειας. Τα υπερκείμενα των ζυμώσεων αυτών χρησιμοποιήθηκαν για την επώαση κυττάρων Caco-2 υπό τρεις διαφορετικές συνθήκες:
• προ-επώαση: επώαση αρχικά με FS και στη συνέχεια έκθεση σε LPS
• συν-επώαση: επώαση με FS και LPS ταυτόχρονα
• μετά-επώαση: αρχικά έκθεση σε LPS και στη συνέχεια επώαση με FS
Η επίδραση των FS και LPS στη βιωσιμότητα των κυττάρων Caco-2 αξιολογήθηκε με τη μέθοδο κυτταροτοξικότητας ΜΤΤ και στη συνέχεια εφαρμόστηκε RT-PCR για τη μέτρηση των επιπέδων έκφρασης των στεγανών συνδέσμων (ZO-1, occludin και claudin-1), χρησιμοποιώντας ως αρνητικό μάρτυρα το θρεπτικό μέσο καλλιέργειας της ζύμωσης, χωρίς καμία πηγή άνθρακα, αλλά εμβολιασμένο με τον εντερικό μικροβιόκοσμο του κάθε εθελοντή.
Τα δεδομένα που προέκυψαν υποστηρίζουν πως και τα δύο προϊόντα ζύμωσης των μανιταριών που προέρχονται από διαφορετικά καλλιεργητικά υποστρώματα συνετέλεσαν σε σημαντική αύξηση της γονιδιακής έκφρασης των TJs (ZO-1, occludin, claudin-1) με παρόμοιο τρόπο σε σχέση με τα κύτταρα που δεν έχει γίνει κάποιος χειρισμός (untreated κύτταρα), έπειτα και από τους τρεις χειρισμούς στο σύνολο των εθελοντών. Επίσης οδήγησαν και σε αυξημένη έκφραση των στεγανών συνδέσμων σε σχέση με το LPS.
Συμπερασματικά, τα συστατικά των εδώδιμων μανιταριών του P. eryngii, μετά από τη ζύμωσή τους από τον εντερικό μικροβιόκοσμο υγιών ηλικιωμένων εθελοντών θα μπορούσαν να ασκήσουν ευεργετικές επιδράσεις, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση της ακεραιότητας της εντερικής διαπερατότητας σε καταστάσεις διαρρέοντος εντέρου, επηρεάζοντας την έκφραση των Z0-1, occludin και claudin-1.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-02
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Μικροβιολογία
Λοιπά Θέματα:
Έντερα - Μικροβιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Μανιτάρια Πλευρώτους του ερυγγίου, πρεβιοτικό, εντερικός μικροβιόκοσμος, εντερικός φραγμός, στεγανοί σύνδεσμοι
Περιγραφή:
103 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

EVANGELIAKEREZOUDI.pdf

3 MB