Ψυχοκοινωνικές Επιδράσεις στις Διατροφικές Συνήθειες των Εφήβων

Μεταπτυχιακή Εργασία 23396 271 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ψυχοκοινωνικές Επιδράσεις στις Διατροφικές Συνήθειες των Εφήβων
Συγγραφέας:
Λεζκίδου, Σόνια, Μιλτιάδης
Επιβλέπων καθηγητής:
Μανιός, Ιωάννης
Περίληψη:
Η εφηβεία είναι μια κρίσιμη περίοδος για την έναρξη των διατροφικών διαταραχών και περιλαμβάνει πολλές ενδοκρινολογικές και σωματικές αλλαγές σε συνδυασμό με την ψυχική και νοητική αναδιαμόρφωση οι οποίες υποδηλώνουν ουσιαστικά τις δομικές τροποποιήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι οι σωματικές και οι ψυχικές αλλαγές που συμβαίνουν στους εφήβους μαζί με την προώθηση των ιδανικών εικόνων σχετικά με το αδύνατο σώμα αυξάνει την ευαισθησία των εφήβων, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ανησυχιών σχετικά με την εικόνα του σώματος , καθώς και διατροφικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εφηβείας αλλά και αργότερα. Στατιστικά, τα 2/3 των εφήβων κοριτσιών παρουσιάζουν ανησυχία σχετικά με την διατήρηση ή επίτευξη ενός αδύνατου σώματος σύμφωνα με τα πρότυπα που προωθούνται από το κοινωνικό πλαίσιο. Μεταξύ των εφήβων κοριτσιών περίπου το 55% έχει εμπλακεί σε ανορθόδοξες μεθόδους ελέγχου του βάρους όπως είναι η κατάχρηση καθαρκτικών, η πρόκληση εμετού, η νηστεία και ο αυστηρός περιορισμός του φαγητού.
Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν ψυχολογικές ή ψυχιατρικές διαταραχές οι οποίες έχουν σοβαρές σωματικές επιπτώσεις όπως διατροφικές ανεπάρκειες, καρδιακές και μεταβολικές διαταραχές κ.α. Το κλειδί στη διαχείριση είναι η πρόληψη ή η μείωση τόσο των σοβαρών σωματικών επιπτώσεων όσο και των σημαντικών ψυχικών επιπτώσεων όπως είναι η κατάθλιψη, η ψυχοκοινωνική απομόνωση, οι φοβίες και η αυτοκτονία. Η διαχείριση πρέπει να περιλαμβάνει τις διαφορετικές προοπτικές της διατροφικής διαταραχής δηλαδή τη ψυχολογική ή ψυχιατρική σε ατομικό ή οικογενειακό επίπεδο, τη γενετική, τη διατροφική και την ιατρική.
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί συστηματική ανασκόπηση και παρουσιάζει τις επιπτώσεις σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο από τις διατροφικές αλλαγές των εφήβων. Επιπροσθέτως, αναλύονται βασικές διατροφικές διαταραχές καθώς και οι τρόποι διαχείρισης αυτών μέσω των προτεινόμενων θεραπευτικών μεθόδων. Η αναζήτηση των ερευνητικών άρθρων πραγματοποιήθηκε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του PubMed με τη χρήση των κατάλληλων φίλτρων και των αντίστοιχων λέξεων-κλειδιών.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-01
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διαιτολογία (Γενικά)
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Έφηβοι - Διατροφή
Λέξεις-κλειδιά:
διατροφικές συνήθειες, Υγεία
Περιγραφή:
141 σ.:εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

SoniaLezkidou_.pdf

2 MB