Γονεϊκές Πρακτικές Σίτισης και Κατανάλωση σνακ και αναψυκτικών από παιδιά προσχολικής και πρώτης ηλικίας 2-12 ετών

Μεταπτυχιακή Εργασία 23362 206 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Γονεϊκές Πρακτικές Σίτισης και Κατανάλωση σνακ και αναψυκτικών από παιδιά προσχολικής και πρώτης ηλικίας 2-12 ετών
Συγγραφέας:
Μαύρου, Σταυρούλα, Mιχαήλ
Επιβλέπων καθηγητής:
Κωσταρέλλη, Βασιλική
Περίληψη:
Έχει αποδειχθεί από διάφορες έρευνες ότι οι γονείς ασκούν σημαντική επιρροή στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και την ανάπτυξη του βάρους τους, μέσα κυρίως από τις δικές τους διατροφικές συμπεριφορές και τις πρακτικές σίτισης που υιοθετούν
Επίσης, φαίνεται ότι η προσπάθεια των γονέων να θέσουν όρια στη διατροφή των παιδιών, ενισχύει πολλές φορές την υπερφαγία και την υπερκατανάλωση διαφόρων τροφίμων. Ειδικά όταν υπάρχει απαγόρευση σε κατανάλωση γλυκών, snacks και fast food, τα παιδιά τείνουν να επιθυμούν περισσότερο αυτά τα απαγορευμένα φαγητά. Ακόμη ποικίλες τακτικές όπως η πίεση, η ενθάρρυνση, η ανταμοιβή, που ασκούνται πολλές φορές στα παιδιά προκειμένου να τρώνε περισσότερο, να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποικιλία φαγητών, ή να τρώνε όλο το φαγητό που βρίσκεται στο πιάτο, οδηγούν συνήθως σε απορύθμιση των φυσιολογικών μηχανισμών της όρεξης, και δημιουργούν μια συναισθηματική σχέση με το φαγητό.

Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να εξεταστεί η πιθανή σχέση μεταξύ των γονεϊκών πρακτικών σίτισης που εφαρμόζονται με βάση τα διάφορα ανθρωπομετρικά και κοινωνικοοικονομικά τους χαρακτηριστικά, με τη συχνότητα κατανάλωσης σνακ και αναψυκτικών – ποτών από παιδιά προσχολικής και πρώτης ηλικίας μεταξύ 2 έως 12 ετών. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε ένα ειδικά σχεδιασμένο ερωτηματολόγιο με 4 ενότητες ερωτήσεων το οποίο διαμοιράστηκε συνολικά σε 119 γονείς εντός και εκτός Αττικής με στόχο να καταγραφεί η πιθανή ή μη συσχέτιση των ανωτέρω παραγόντων.

Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας αναδεικνύουν ότι αρχικά υπάρχει σχέση μεταξύ των γονεϊκών πρακτικών σίτισης που εφαρμόζονται και της κατανάλωσης από τα παιδιά υγιεινών ή ανθυγιεινών σνακ και αναψυκτικών. Επιπλέον αποδείχτηκε η σχέση των γονεϊκών πρακτικών σίτισης με τη μέτρια έως υψηλή Προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή. Τέλος με βάση τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας δεν φαίνεται να υπάρχει θετική σχέση μεταξύ των γονεϊκών πρακτικών σίτισης και των ωρών ύπνου του παιδιού/ημέρα όπως επίσης και των γονεϊκών πρακτικών σίτισης με το διάστημα θηλασμού (σε μήνες).
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-06-01
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Παιδιά - Διατροφή
Γονείς και παιδιά - Ελλάδα
Σνακς
Λέξεις-κλειδιά:
αναψυκτικά, γονεικές πρακτικές σίτισης, σνακ
Περιγραφή:
155 σ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

StavroulaMavrou.pdf

2 MB