Γεωμορφολογική ανάλυση της υδρογραφικής λεκάνης απορροής του Κηφισού ποταμού και ανθρώπινες επεμβάσεις

Πτυχιακή Εργασία 2299 263 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Γεωμορφολογική ανάλυση της υδρογραφικής λεκάνης απορροής του Κηφισού ποταμού και ανθρώπινες επεμβάσεις
Συγγραφέας:
Κοταμπάση, Χρυσάνθη
Σκέντος, Αθανάσιος
Περίληψη:
Μορφολογικά, το λεκανοπέδιο των Αθηνών αποτελεί μία επιμήκης λεκάνη που οριοθετείται φυσικά από τους ορεινούς όγκους Αιγάλεω στη Δύση, Πάρνηθα στο Βορρά, Πεντέλη και Υμηττό στην Ανατολή ενώ στο Νότο συνορεύει με τον Σαρωνικό κόλπο. Ποταμός με την έννοια της συνεχούς ροής δεν υπάρχει στο λεκανοπέδιο. Τα υδρογραφικά δίκτυα της Αθηναϊκής πεδιάδας είναι αυτά του Κηφισού και του Ιλισού.

Το λεκανοπέδιο χωρίζεται σε 4 γεωμορφολογικές ενότητες. Στις ενότητες των ορεινών όγκων, της πεδιάδας των Αθηνών, των λόφων του λεκανοπεδίου και της ακτογραμμής του Σαρωνικού. Οι κυριότερες και εντονότερες μορφές διάβρωσης (φαράγγια, επιφάνειες ισοπέδωσης) συναντώνται στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας ενώ αντίστοιχα οι κυριότερες μορφές απόθεσης (κώνοι κορημάτων, αλλουβιακά ριπίδια) παρατηρούνται στην πεδιάδα των Αθηνών και ιδιαίτερα στα ανατολικά και συσχετίζονται με τον Υμηττό. Οι σχετικά χαμηλές τιμές υδρογραφικής συχνότητας υδρογραφικής πυκνότητας αποδεικνύουν τραχεία υδρογραφική υφή και φτωχή αποστράγγιση.

Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του λεκανοπεδίου την τελευταία εκατονταετία είχε ως αποτέλεσμα την συνεχή άναρχη επέκταση του αστικού ιστού και την ανάμειξη λειτουργιών στον ίδιο χώρο. Παράλληλα έντονη ήταν η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος. Οι ανθρώπινες επεμβάσεις στο φυσικό τοπίο σε συνδυασμό με τις φυσικές παραμέτρους (τοπογραφία, κλίμα, υδρογραφία) συνέβαλαν στην πλημμυρογένεση.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2005-09
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Λεκάνες απορροής
Watersheds
Κηφισός, Ποταμός
Kifisos River
Γεωλογία, Στρωματογραφική
Geology, Stratigraphic
Περιγραφή:
46 σ., εικ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, Ptychiaki8.pdf