Σχέση μεταξύ των διατροφικών συνηθειών των ανδρών και των εκβάσεων ενός προγράμματος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Μελέτη σε ζευγάρια που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)

Μεταπτυχιακή Εργασία 22909 249 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Σχέση μεταξύ των διατροφικών συνηθειών των ανδρών και των εκβάσεων ενός προγράμματος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Μελέτη σε ζευγάρια που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)
Συγγραφέας:
Μπαλαφούτη, Θεοδώρα, Χαράλαμπος
Επιβλέπων καθηγητής:
Γιαννακούρης, Νικόλαος
Περίληψη:
Εισαγωγή: Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της υπογονιμότητας, αρκετά ζευγάρια που δεν μπορούν να συλλάβουν φυσιολογικά καταφεύγουν σε τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART), όπως είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση (ΙVF). Παράγοντες του τρόπου ζωής των ζευγαριών, όπως η διατροφή, φαίνεται πως επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των ARTs. Οι περισσότερες μελέτες εξετάζουν τις διατροφικές συνήθειες των υπογόνιμων γυναικών που υποβάλλονται σε ΙVF και την επίδρασή τους στις εκβάσεις της, ωστόσο, υπάρχει βιβλιογραφικό κενό αναφορικά με τον πιθανό ρόλο των διατροφικών συνηθειών των ανδρών συντρόφων των ζευγαριών σε σχέση με τις εκβάσεις της ΙVF.
Σκοπός: Η παρούσα διπλωματική διατριβή διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τροφίμων/ομάδων τροφίμων από τους άνδρες υπογόνιμων ζευγαριών και των εκβάσεων ενός προγράμματος ΙVF.
Μεθοδολογία: Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ 243 ανδρών (ηλικίας 26-55 ετών), υπογόνιμων ζευγαριών, που υποβλήθηκαν για πρώτη φορά σε ΙVF σε μία κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Αθήνα. Πραγματοποιήθηκαν ανθρωπομετρικές μετρήσεις και συλλέχθηκαν πληροφορίες για τα δημογραφικά, αναπαραγωγικά και κλινικά χαρακτηριστικά των ανδρών, καθώς και για παράγοντες του τρόπου ζωής (διατροφικές συνήθειες, κάπνισμα, σωματική δραστηριότητα και επίπεδα άγχους) με τη χρήση κατάλληλων ερωτηματολογίων σταθμισμένων για τον ελληνικό πληθυσμό. Ο βαθμός προσκόλλησης στη Μεσογειακή Δίαιτα (ΜΔ) εκτιμήθηκε μέσω του δείκτη MedDietScore. Η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τροφίμων/ομάδων τροφίμων από τους άνδρες εθελοντές, καθώς και του δείκτη MedDietScore, με τις τελικές εκβάσεις της ΙVF των γυναικών (εμφύτευση, κλινική κύηση και ζώσα γέννηση), εξετάστηκε με τη χρήση μη παραμετρικών τεστ και σε μοντέλα πολλαπλής λογιστικής παλινδρόμησης, μετά από προσαρμογή για διάφορους συγχυτικούς παράγοντες.
Αποτελέσματα: Στην πλειονότητά τους οι άνδρες είχαν φυσιολογικό βάρος και χαμηλή σωματική δραστηριότητα. Βρέθηκε πως συγκριτικά με τους άνδρες ζευγαριών χωρίς θετική έκβαση της IVF, οι άνδρες των οποίων οι γυναίκες σύντροφοι επέτυχαν κλινική εγκυμοσύνη και ζώσα γέννηση κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες (μερίδες/ημέρα) φρούτων και λαχανικών, και μικρότερες ποσότητες επεξεργασμένων δημητριακών, γαλακτοκομικών προϊόντων, καφέ, αλκοόλ και κόκκινου κρέατος (p≤0.05). Επιπλέον, είχαν υψηλότερες τιμές του δείκτη MedDietScore (p≤0.01). Στις πολυπαραγοντικές αναλύσεις, μόνο η κατανάλωση φρούτων και ωμών λαχανικών (λαχανικών ως σαλάτα) συσχετίστηκε με μεγαλύτερη πιθανότητα κλινικής εγκυμοσύνης ή/και ζώσας γέννησης. Ειδικότερα, βρέθηκε ότι αυξημένη κατανάλωση φρούτων και ωμών λαχανικών κατά 1 μερίδα/ημέρα σχετιζόταν με υπερδιπλάσια πιθανότητα επίτευξης κλινικής κύησης [Λόγος Σχετικών Πιθανοτήτων (95% Διάστημα Εμπιστοσύνης): 2.38 (1.24, 4,57) και 2.86 (1.04, 7.80), αντιστοίχως], ενώ η κατανάλωση φρούτων και με αυξημένη πιθανότητα ζώσας γέννησης [2.83 (1.46, 5.50)]. Αντίθετα, η κατανάλωση χυμού φρούτων συσχετίστηκε με μειωμένη πιθανότητα κλινικής κύησης των γυναικών [0.28 (0.10, 0.82)]. Η σχέση του δείκτη MedDietScore των ανδρών με τις εκβάσεις της IVF των γυναικών δεν παρέμεινε ισχυρή μετά από προσαρμογή για τη χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων (p>0.05).
Συμπεράσματα: Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από τους άνδρες υπογόνιμων ζευγαριών φαίνεται πως σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα θετικής έκβασης ενός προγράμματος IVF, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι διατροφικές συνήθειες των ανδρών αποτελούν σημαντική παράμετρο στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η υπόθεση αυτή αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-17
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Γονιμότητα - Ελλάδα
Γονιμότητα, Ανθρώπινη - Διαιτολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
υπογονιμότητα, κατανάλωση ομάδων τροφίμων, διατροφικές συνήθειες ανδρών, εξωσωματική γονιμοποίηση, Μεσογειακή δίαιτα
Περιγραφή:
111 σ.:εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

TheodoraBalafouti.pdf

2 MB