Οι εισροές των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην ελληνική Τουριστική Βιομηχανία κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και η συμβολή τους στο ΑΕΠ, στο Ισοζύγιο Πληρωμών και στην Απασχόληση

Μεταπτυχιακή Εργασία 22906 339 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι εισροές των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην ελληνική Τουριστική Βιομηχανία κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και η συμβολή τους στο ΑΕΠ, στο Ισοζύγιο Πληρωμών και στην Απασχόληση
Συγγραφέας:
Κίσσα, Δήμητρα, Παναγιώτης
Επιβλέπων καθηγητής:
Παπαθεοδώρου, Ανδρέας
Περίληψη:
Η έρευνα αυτή επιχειρεί να διερευνήσει τη ροή των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελληνική Τουριστική Βιομηχανία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και τη συμβολή της στο ΑΕΠ, το ισοζύγιο πληρωμών και την απασχόληση. Η έρευνα αυτή διαρθρώνεται σε δύο μέρη - την εννοιολογική προσέγγιση των άμεσων ξένων επενδύσεων και το δεύτερο μέρος που αναφέρεται στην εμπειρική ανάλυση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην ελληνική τουριστική βιομηχανία, αποτελούμενη από συμπεράσματα και προτάσεις για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη που θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, δημιουργώντας μια νέα εποχή για την οικονομική ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, η δομή της έρευνας έχει ως εξής. Στο πρώτο κεφάλαιο, αναλύεται η έννοια των άμεσων ξένων επενδύσεων, με τις μορφές τους και τους δείκτες παρακολούθησης. Επίσης, ερμηνεύει το ρόλο και τη συμβολή τους στη χώρα υποδοχής και παρουσιάζει τα επιχειρήματα των δύο αντιτιθέμενων πλευρών - των υποστηρικτών των άμεσων ξένων επενδύσεων και των αντιπάλων τους. Το κεφάλαιο αυτό αναλύει επίσης τους καθοριστικούς παράγοντες των άμεσων ξένων επενδύσεων.
Το δεύτερο κεφάλαιο παρέχει μια ιστορική επισκόπηση των ΑΞΕ που έλαβε η Ελλάδα από το 1953 έως το 2018 και περιγράφει τις μεταβολές στις εισροές και τα αποθέματά τους, καθώς και τα κρίσιμα ιστορικά σημεία που φαίνεται ότι τις επηρέασαν. Αυτό το κεφάλαιο αναλύει τη σημασία αυτών των επενδύσεων σε περιόδους κρίσης, περιγράφει τα κίνητρα και τους αποτρεπτικούς παράγοντες για τις ξένες άμεσες επενδύσεις στη χώρα μας και αναλύει τις δυνατότητές του ως μοχλό ανάπτυξης. Το τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζει την εμπειρική ανάλυση των ΑΞΕ στην Ελληνική Τουριστική Βιομηχανία. Ειδικότερα, το Κεφάλαιο 3 αναλύει τις ευκαιρίες στον κλάδο του Ελληνικού Τουρισμού παρέχοντας μια γενική εικόνα της τουριστικής ζήτησης στην Ελλάδα και της συμβολής της στο ΑΕΠ, το ισοζύγιο πληρωμών και την απασχόληση.
Τέλος, το τελευταίο κεφάλαιο καλύπτει το επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας και τη συμβολή των ΑΞΕ σε αυτό, ενώ αναλύει την περιπτωσιολογική μελέτη των 14 περιφερειακών αερολιμένων που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Επιπλέον, τα συμπεράσματα και οι προτάσεις που αναφέρονται στην ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές θέτουν τη βάση για περεταίρω διερεύνηση των ευκαιριών για την αειφόρο ανάπτυξη, αυξάνοντας την ελκυστικότητα των Ξένων Επενδύσεων, ιδιαίτερα στον βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας - την Τουριστική Βιομηχανία.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-17
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Αγγλικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Οικονομία
Λοιπά Θέματα:
Τουρισμός - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
Ανάπτυξη, Τουρισμός, απόδοση, οικονομικά
Περιγραφή:
82 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

DIMITRAKISSA.pdf

2 MB