Η ποιότητα των επιφανειακών νερών στο νομό Μεσσηνίας

Μεταπτυχιακή Εργασία 22879 375 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η ποιότητα των επιφανειακών νερών στο νομό Μεσσηνίας
Συγγραφέας:
Κατσαμπάνης, Γεώργιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Αμπελιώτης, Κωνσταντίνος
Περίληψη:
Σκεφτόμενοι επαγωγικά, θα λέγαμε πως έγινε μια προσπάθεια, στο μέτρο του δυνατού, λεπτομερούς καταγραφής των ποιοτικών χαρακτηριστικών των επιφανειακών υδάτων της Μεσσηνίας και αναλυτικής αποσαφήνισης των αποτελεσμάτων. Για το σκοπό αυτό, διασκορπίστηκαν στο σύνολο σχεδόν του νομού 21 δειγματοληπτικά σημεία, σε καθένα από τα οποία λήφθηκαν 4 δείγματα κατά τη διάρκεια της εν λόγω μελέτης. Η εξέταση περιλαμβάνει, τόσο μικροβιολογικές αναλύσεις, όσο και καταγραφή πληθώρας φυσικών και χημικών παραμέτρων των υδάτων. Όσον αφορά τις πρώτες, μετρήθηκε το μικροβιακό φορτίο των δειγμάτων και ερευνήθηκαν οι δείκτες της ποιότητας του νερού (ολικά κολίμορφα, Escherichia coli, Clostridium perfringens, εντερόκοκκοι), καθώς και τα παθογόνα που ‘απειλούν’ το νερό, όπως αυτά του γένους Salmonella. Επίσης, απομονώθηκαν συνολικά 99 στελέχη του γένους Enterococcus, τα οποία αφού ταυτοποιήθηκαν, αποσαφηνίστηκε η ανθεκτικότητά τους σε εύρος αντιβιοτικών. Αναφορικά, δε, με τις φυσικοχημικές παραμέτρους, η θερμοκρασία, το pH και το διαλυμένο οξυγόνο μετρήθηκαν στο πεδίο, ενώ η αγωγιμότητα, τα ολικά και αιωρούμενα στερεά, το COD, τα νιτρικά, νιτρώδη και φωσφορικά ιόντα, οι ολικές φαινόλες και η αμμωνία προσδιορίστηκαν εργαστηριακά.
Στα αποτελέσματα, επιγραμματικά, η κατάσταση μοιάζει σύνθετη. Στο φυσικοχημικό μέρος της μελέτης, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού μεταβάλλονται, ανάλογα με την εξετασθείσα παράμετρο. Στο μικροβιακό τομέα, από την άλλη, τα πράγματα είναι κάπως πιο ξεκάθαρα, μιας και σε γενικές γραμμές η επιβάρυνση των υδάτων κρίνεται σημαντική. Επίσης, αξιοσημείωτη είναι και η ανθεκτικότητα που εμφανίζουν οι εντερόκοκκοί μας σε κάποια από τα υπό μελέτη αντιβιοτικά.
Από την άλλη, κρίναμε σωστό να μην επεκταθούμε σε μεγάλο βαθμό, κατόπιν αυτών, στο ανέξοδο αράδιασμα εφικτών λύσεων και προτάσεων. Και αυτό, διότι είμαστε πεπεισμένοι πως αυτές έχουν λεχθεί, υποστηρίζονται και θα συνεχίσουν να διατυπώνονται, σχεδόν αυτούσιες, στο μέλλον. Αυτό που τελικά λείπει, δεν είναι το ‘πώς’, αλλά το ‘με τι’ και ‘με ποιόν’. Η παιδεία και η αποφασιστικότητα είναι αυτά που λείπουν, δίνοντας τη θέση τους στην ασυδοσία, στηριγμένη σε ένα νομοθετικό πλαίσιο ‘λάστιχο’ στην εφαρμογή του.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2006
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Οικιακή οικονομία
Λοιπά Θέματα:
Νερό - Ποιότητα
Λέξεις-κλειδιά:
επιφανειακά νερά, Μεσσηνία
Περιγραφή:
386 σ.:εικ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Katsabanis_PMSOOO_06.pdf

5 MB