Έχουν τα φραγκόσυκα (Opuntia ficus-indica) αντιδιαβητικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες;

Πτυχιακή Εργασία 22716 112 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Έχουν τα φραγκόσυκα (Opuntia ficus-indica) αντιδιαβητικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες;
Συγγραφέας:
Μοιρούλη, Γεωργία, Βασίλειος
Επιβλέπων καθηγητής:
Σκενδέρη, Αικατερίνη
Περίληψη:
Η φραγκοσυκιά είναι κάκτος (Opuntia spp) και παράγει 200-1500 είδη. Ένα από αυτά τα είδη είναι το Opuntia ficus-indica. Στην Λατινική Αμερική οι κάκτοι θεωρούνται μια σημαντική διατροφική πηγή, μεταξύ των οποίων το Opuntia να έχει αποκτήσει την μεγαλύτερη διατροφική σημασία.
Τα τελευταία χρόνια τα φυσικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικές θεραπείες για την βελτίωση της συνολικής ευεξίας, καθώς και την πρόληψη των ασθενειών έχουν τραβήξει πολύ την προσοχή των επαγγελματιών υγείας. Ένα από αυτά είναι το φραγκόσυκο. Το φραγκόσυκο εκτός από την παραγωγή της κοχελίνης, χρησιμοποιούταν από παλιά ως τροφή, αλλά και ως φάρμακο.
Ο κάκτος Opuntia spp. λόγω των πολλών θρεπτικών συστατικών που περιέχει όπως είναι οι φυτικές ίνες, τα αμινοξέα, μέταλλα και λιπαρά οξέα, αλλά και η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά (βιτ. C, βιτ. E, βεταλαΐνες, πολυφαινόλες, β-καροτένιο) το καθιστά τέλειο υποψήφιο για την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.
Η βιβλιογραφικής ανασκόπησης έγινε σε μελέτες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν είτε σε ζώα, είτε σε ανθρώπους. Ο σκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης ήταν να εξετάσει εάν η πρόσληψη του φραγκόσυκου έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς και αν υπάρχει θετική επίδραση στα νοσήματα όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, καρδιαγγειακά κ.α.
Έπειτα από την ανασκόπηση των κλινικών μελετών φαίνεται το φραγκόσυκο να έχει ευεργετικές δράσεις στις χρόνιες παθήσεις λόγω της περιεκτικότητας του σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Παρά το γεγονός ότι το φραγκόσυκο χρησιμοποιείται αρκετά σε πολλές χώρες χρειάζεται να πραγματοποιηθούν περισσότερες μελέτες διότι υπάρχει έλλειψη εμπεριστατωμένων μελετών σχετικά με το μηχανισμό δράσεις των δραστικών συστατικών του. Όλες οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής αφορούν μικρό πληθυσμό ατόμων.
Συμπερασματικά η χρήση του φραγκόσυκου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντικαθιστά τις επίσημες ιατρικές θεραπείες για τις μακροχρόνιες ασθένειες, εφόσον δεν υπάρχουν κλινικές αποδείξεις να επιβεβαιώνουν την χρήση του. Στην περίπτωση όμως που το φραγκόσυκο καταναλώνεται παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή, πιθανά να έχει ευεργετικά αποτελέσματα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-01
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Αντιοξειδωτικά - Υγιειονολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
διατροφή, Σακχαρώδης Διαβήτης, θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά
Περιγραφή:
47 σ.:εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

GeorgiaMoirouli.pdf

668 KB