Διατήρηση-προστασία της βιοποικιλότητας στην περιοχή της Λίμνης Κερκίνης. Μελέτη των στάσεων, αντιλήψεων και συμπεριφορών των κατοίκων

Μεταπτυχιακή Εργασία 22711 74 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διατήρηση-προστασία της βιοποικιλότητας στην περιοχή της Λίμνης Κερκίνης. Μελέτη των στάσεων, αντιλήψεων και συμπεριφορών των κατοίκων
Συγγραφέας:
Λάτσιου, Άννα, Ιωάννης
Επιβλέπων καθηγητής:
Δέτσης, Βασίλειος
Περίληψη:
Στόχος της εργασίας αυτής είναι η διερεύνηση των στάσεων, αντιλήψεων και συμπεριφορών των κατοίκων των περιοχών που βρίσκονται πλησίον της Λίμνης Κερκίνης, σχετικά με θέματα που αφορούν την προστασία-διατήρηση της βιοποικιλότητας, την ένταξή της περιοχής στο Δίκτυο Natura 2000 και τις δράσεις του Φορέα Διαχείρισής της.
Πιο συγκεκριμένα διερευνήθηκαν οι αντιλήψεις και οι στάσεις της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την ρύπανση της Λίμνης, οι επιδράσεις της υπερ βόσκηση στην υπό έρευνα περιοχή καθώς επίσης και οι αντιλήψεις των κατοίκων για την ένταξη της περιοχής στο Δίκτυο Natura και τις δράσεις του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης.
Ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο απαντήθηκε από τους κατοίκους της περιοχής, για να καταγραφούν οι γνώσεις και οι στάσεις τους.
Η εργασία διακρίνεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, το θεωρητικό, αναλύεται η έννοια της βιοποικιλότητας, η αξία και η σημασία της διατήρησής της. Γίνεται μια σύντομη αναφορά στο Ευρωπαϊκό και Ελληνικό νομικό πλαίσιο που διέπει την προστασία της βιοποικιλότητας αλλά και τις προστατευόμενες περιοχές.
Στο δεύτερο μέρος, το ερευνητικό αρχικά γίνεται μια βιβλιογραφική ανασκόπηση αναφορικά με την διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, τη στάση της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην ένταξη των περιοχών στο Δίκτυο Natura 2000 και απέναντι στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ενώ στην συνέχεια παρουσιάζονται τα ερευνητικά ερωτήματα, η ερευνητική μέθοδος, τα ερευνητικά εργαλεία καθώς και τα αποτελέσματα της έρευνας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-31
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Λοιπά Θέματα:
Κερκίνη, Λίμνη
Λέξεις-κλειδιά:
βιοποικιλότητα
Περιγραφή:
95 σ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

AnnaLatsiou.pdf

716 KB