Απόψεις Ελλήνων Καταναλωτών για τη Διαχείριση των Οικιακών Αποβλήτων Τροφίμων

Πτυχιακή Εργασία 21981 422 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Απόψεις Ελλήνων Καταναλωτών για τη Διαχείριση των Οικιακών Αποβλήτων Τροφίμων
Συγγραφέας:
Αναστασοπούλου, Μαρία, Δημήτριος
Επιβλέπων καθηγητής:
Αμπελιώτης, Κωνσταντίνος
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία έγινε με στόχο να καταγραφούν και να μελετηθούν οι απόψεις και οι συμπεριφορές των Ελλήνων καταναλωτών σε σχέση με τα οικιακά απόβλητα τροφίμων. Είναι μία εργασία με διεπιστημονικό αντικείμενο. Περιλαμβάνει την θεωρία η οποία αναλύεται σε τρία επιστημονικά πεδία τα οποία σχετίζονται άμεσα με το αντικείμενο της εργασίας. Τα επιστημονικά πεδία είναι η Επιστήμη του Περιβάλλοντος, η Συμπεριφορά του Καταναλωτή και η Επιστήμη της Διατροφής.

Μετά τη θεωρία ακολουθεί το ερευνητικό μέρος. Για τη διεξαγωγή της έρευνας έγινε συλλογή από 119 ερωτηματολόγια με συνολικά πενήντα ερωτήσεις κλειστού τύπου. Ακολούθησε η στατιστική ανάλυση και ομοίως τα αποτελέσματα. Κατά την εύρεση των αποτελεσμάτων έγινε προσπάθεια να καταγραφούν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία λειτουργούν αποτελεσματικά για τους καταναλωτές ως προς την πρόληψη και μείωση των οικιακών αποβλήτων τροφίμων τους.

Τα βασικά ερευνητικά ερωτήματα που τέθηκαν είναι κατά πόσο επηρεάζει τους Έλληνες καταναλωτές η συνήθεια, η διατροφή και ο ελεύθερος χρόνος τους ως προς την απόρριψη των τροφίμων. Τα σημαντικότερα ευρήματα προήλθαν από τις συνήθειες και τη διατροφή των καταναλωτών, ενώ ως προς το δείγμα τα σημαντικότερα ευρήματα δόθηκαν από τις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, την οικογενειακή κατάσταση και το φύλλο.

Στο τελευταίο μέρος είναι τα συμπεράσματα της εργασίας στα οποία γίνεται ομαδοποίηση σε σχέση με τους καταναλωτές και τα ευρήματα, δίνονται ερμηνείες και σε ορισμένες περιπτώσεις δίνεται μια θεωρητική επικαιροποίηση των αποτελεσμάτων με τις παρούσες συνθήκες τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-11
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Κοινωνικές επιστήμες
Οικιακή οικονομία
Λοιπά Θέματα:
Καταναλωτές - Ελλάδα
Στερεά Τροφικά Απόβλητα
Λέξεις-κλειδιά:
Απόβλητα καταναλωτής τρόφιμα νοικοκυριά
Περιγραφή:
80 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

MariaAnastasopoulou.pdf

2 MB