Δείκτες παχυσαρκίας και επίπεδα sp-σελεκτίνης σε παιδιά και εφήβους

Πτυχιακή Εργασία 21920 389 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Δείκτες παχυσαρκίας και επίπεδα sp-σελεκτίνης σε παιδιά και εφήβους
Συγγραφέας:
Τασσιού, Αικατερίνη Μαρία, Θωμάς
Επιβλέπων καθηγητής:
Καράτζη, Καλλιόπη Ζαφειρένια
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο Επιπολασμός της παχυσαρκίας στον ενήλικο πληθυσμό έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, δημιουργώντας μεγάλη ανησυχία λόγω των δυσμενών επιπτώσεων που έχει στην υγεία του ανθρώπου. Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η ραγδαία αύξηση της παχυσαρκίας στα παιδιά και στους εφήβους, καθώς αποτελεί το έναυσμα για την ανάπτυξη μόνιμων αγγειακών βλαβών, οι οποίες ακολούθως αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά την ενήλικη ζωή. Στην ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης, κύριο ρόλο κατέχουν η αιμοπεταλιακή και ενδοθηλιακή ενεργοποίηση. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της σχέσης ενός δείκτη ενεργοποίησης αιμοπεταλίων και αρτηριακών ενδοθηλιακών κυττάρων, της διαλυτής μορφής της πρωτεΐνης P-σελεκτίνης (sP-σελεκτίνη), με δείκτες παχυσαρκίας σε ικανό δείγμα παιδιών και εφήβων από τέσσερεις διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.
Μεθοδολογία: Η μελέτη Healthy Growth αποτελεί μία συγχρονική (cross-sectional) επιδημιολογική μελέτη με δείγμα 2.294 παιδιά σχολικής-προεφηβικής ηλικίας (9 έως 13 ετών), από τέσσερεις μεγάλες περιοχές της Ελλάδας. Στην παρούσα μελέτη προσδιορίστηκαν επιπλέον τα επίπεδα sP-σελεκτίνης πλάσματος σε 1.180 παιδιά από το παραπάνω δείγμα, με το DuoSet ELISA kit του εμπορίου (R&D SYSTEMS). Τελικά χρησιμοποιήθηκαν 1.154 παιδιά (49,5% αγόρια) με πλήρη δεδομένα σχετικά με τα ανθρωπομετρικά τους χαρακτηριστικά, τη σύσταση σώματος και ορισμένους αιματολογικούς δείκτες.
Αποτελέσματα: Στα κορίτσια, τα επίπεδα sP-σελεκτίνης είχαν στατιστικά σημαντική θετική συσχέτιση με την κεντρική παχυσαρκία και την περίμετρο μέσης, την ύπαρξη ινσουλινοαντίστασης, το στάδιο βιολογικής ωρίμανσης Tanner και τον αριθμό αιμοπεταλίων, ανεξάρτητα από συγχυτικούς παράγοντες. Τόσο στα αγόρια, όσο και στα κορίτσια, βρέθηκε στατιστικά σημαντική αρνητική συσχέτιση των επιπέδων sP-σελεκτίνης στο πλάσμα του δείγματος με το μέσο όγκο αιμοπεταλίων, και στατιστικά σημαντική θετική συσχέτιση με το δείκτη οξειδωτικού στρες GPx3, ανεξάρτητα από συγχυτικούς παράγοντες.
Συμπέρασμα: Τα επίπεδα sP-σελεκτίνης, συσχετίζονται θετικά στα κορίτσια με την κεντρική παχυσαρκία και την ύπαρξη ινσουλινοαντίστασης, αναδεικνύοντας την ανάγκη για πρώιμη ανίχνευση παχύσαρκων κοριτσιών με ινσουλινοαντίσταση, ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη παρέμβαση σε μικρή ηλικία και μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου στη μετέπειτα ζωή.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-03
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Παιδιά - Διατροφή
Παχυσαρκία - Έφηβοι
Παχυσαρκία στα παιδιά
Έφηβοι - Διατροφή
Λέξεις-κλειδιά:
αιμοπετάλια, παιδική παχυσαρκία, σελεκτίνη, δείκτες παχυσαρκίας, αθηρωμάτωση
Περιγραφή:
76 σ.:εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Aikaterini_MariaTassiou.pdf

1 MB