Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Ένα σύνθετο επιστημονικό και νομικοπολιτικό ζήτημα

Μεταπτυχιακή Εργασία 21720 556 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Ένα σύνθετο επιστημονικό και νομικοπολιτικό ζήτημα
Συγγραφέας:
Ρογδάκης, Γεώργιος, Παντελής
Επιβλέπων καθηγητής:
Μπάλιας, Γεώργιος
Περίληψη:
Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας έχει συνδυαστεί με μία άνευ προηγουμένου αύξηση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στα οποία εκτίθεται ο άνθρωπος σε όλες τις φάσεις της καθημερινής του ζωής.
Σε αυτό το νέο τοπίο, οι επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία του ανθρώπου αποτελούν ένα ζήτημα το οποίο δικαιολογημένα έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στην επιστημονική κοινότητα σε παγκόσμια κλίμακα.
Σήμερα διαθέτουμε ένα τεράστιο όγκο επιστημονικών δεδομένων από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν σχετικά με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία εξαιτίας της έκθεσης του κοινού σε αυτήν.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αναδείξει τους πιθανούς κινδύνους που κρύβει η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, μέσα από ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, ανησυχίας, αμφισβήτησης και έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτών, των ειδικών επιστημόνων και των οργανισμών υγείας.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην έκθεση του ανθρώπου λόγω της ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα και τις κεραίες των σταθμών βάσης της κινητής τηλεφωνίας, ενώ ταυτόχρονα θα προταθούν μέτρα και πολιτικές που αποβλέπουν στην μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων που προκύπτουν εξαιτίας της εν λόγω έκθεσης.
Επίσης γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην πληροφόρηση που έχουν λάβει οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το ζήτημα των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων καθώς επίσης και στο πόσο ανήσυχοι δηλώνουν σχετικά με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην ανθρώπινη υγεία.
Tέλος παρουσιάζεται το νομικό πλαίσιο που διέπει την διαδικασία αδειοδότησης κατασκευών και τον έλεγχο λειτουργίας των κεραιών, κυρίως σε επίπεδο Εθνικού Δικαίου, το οποίο λειτουργεί ως βασικός άξονας προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, από τις επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής του ανθρώπου.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-04-11
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λέξεις-κλειδιά:
Μέτρα Προστασίας,Πιθανές Επιπτώσεις,Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία
Περιγραφή:
117 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

GeorgiosRogdakis.pdf

2 MB