Επίδραση εκχυλίσματος λυκίσκου HOPs στα επίπεδα στρες και άγχους σε άντρες ενήλικες

Μεταπτυχιακή Εργασία 21149 555 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση εκχυλίσματος λυκίσκου HOPs στα επίπεδα στρες και άγχους σε άντρες ενήλικες
Συγγραφέας:
Κωνσταντάκου, Ειρήνη, Αντώνιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Τσίγκος, Κωνσταντίνος
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι σύγχρονες συνθήκες ζωής χαρακτηρίζονται από αυξημένο κοινωνικοοικονομικό στρες, με αρνητικές επιδράσεις στην υγεία και εκδηλώσεις ψυχικών (αγχωδών και άλλων) διαταραχών. Η κατάθλιψη και το άγχος, είναι σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας παγκοσμίως κι ο επιπολασμός τους αυξάνεται ραγδαία. Ο λυκίσκος (humulus lupulus) έχει χρησιμοποιηθεί ως ήπιο ηρεμιστικό και βοηθά στη βελτίωση του ύπνου.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας Μεταπτυχιακής Διατριβής είναι να διερευνηθεί η πιθανή επίδραση εκχυλίσματος λυκίσκου (HOPS) στα επίπεδα στρες και άγχους σε ενήλικες άντρες.
Μεθοδολογία: Η έρευνα στην οποία βασίστηκε η μελέτη αυτή, είναι τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή μελέτη παρέμβασης, με εικονικό σκεύασμα. Από ένα δείγμα 148 υγιών νεαρών αντρών, ηλικίας 18- 35 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν το αυτο- αναφερόμενο ερωτηματολόγιο Depression Anxiety Stress Scale-21 (DASS21) για τη διερεύνηση της ύπαρξης συμπτωμάτων στρες, άγχους και κατάθλιψης, επιλέχθηκαν και τυχαιοποιήθηκαν 60 άτομα, τα οποία είχαν τουλάχιστον ήπια συμπτωματολογία. Η συνολική περίοδος παρέμβασης ήταν 4 εβδομάδες, στις οποίες οι εθελοντές είτε λάμβαναν το διατροφικό συμπλήρωμα HOPS (εκχύλισμα λυκίσκου) σε ποσότητα 0,4γρ το βράδυ προ ύπνου (2 κάψουλες), είτε εικονικό σκεύασμα (placebo) ίδιας δοσολογίας. Τη μελέτη ολοκλήρωσαν 39 εθελοντές (20 από την ομάδα που έλαβε ΗΟPs και 19 από την ομάδα ελέγχου), οι οποίοι συμπλήρωσαν πριν και μετά την παρέμβαση τα ερωτηματολόγια DASS21, ενώ στις ίδιες χρονικές περιόδους έγιναν ανθρωπομετρικές μετρήσεις & μετρήσεις σύστασης σώματος με τη μέθοδο της Βιοηλεκτρικής Εμπέδησης.
Αποτελέσματα: Τόσο η χορήγηση εκχυλίσματος λυκίσκου, όσο και του placebo είχε ως αποτέλεσμα σημαντική βελτίωση και στο συνολικό σκορ και στα 3 επί μέρους σκορ του ερωτηματολογίου DASS21 (κατάθλιψη, άγχος και στρες). H βελτίωση όμως που παρατηρήθηκε με το ΗΟPs ήταν περίπου διπλάσια και στατιστικά σημαντικά μεγαλύτερη συγκριτικά με το εικονικό σκεύασμα (p<0.01), ενώ δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες.
Συμπέρασμα: Η χορήγηση συμπληρώματος εκχυλίσματος λυκίσκου (HOPs) για διάστημα 4 εβδομάδων σε νεαρούς άντρες βελτιώνει σημαντικά την υποκειμενική αντίληψη των επιπέδων στρες, άγχους και κατάθλιψης με βάση το ερωτηματολόγιο DASS21. Περαιτέρω μελέτες απαιτούνται για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του εκχυλίσματος λυκίσκου σε μακροχρόνια χορήγηση.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-31
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Φαρμακολογία
Βιοχημεία
Λοιπά Θέματα:
Άγχος - Διαιτολογικές απόψεις
Κατάθλιψη - Διαιτολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
ύπνος, άγχος, στρες, κατάθλιψη, εκχύλισμα λυκίσκου
Περιγραφή:
90 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19424 Άδεια Χρήσης: Αναφορά Δημιουργού 4.0

EiriniKonstantakou.pdf

1 MB