H διαδικασία έγκρισης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην Ε.Ε : η περίπτωση της Γλυφοσάτης

Πτυχιακή Εργασία 21135 490 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
H διαδικασία έγκρισης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην Ε.Ε : η περίπτωση της Γλυφοσάτης
Συγγραφέας:
Σκορδάκη, Αναστασία, Βασίλειος
Επιβλέπων καθηγητής:
Μπάλιας, Γεώργιος
Περίληψη:
Η εργασία αυτή επικεντρώνεται στη διαδικασία έγκρισης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε). Εκτενέστερη αναφορά γίνεται στη δραστική ουσία γλυφοσάτη. Η γλυφοσάτη κεντρίζει το ενδιαφέρον ήδη από το 1970 όταν πρωτοανακαλύφθηκε και συνεχίζει ακόμα και σήμερα διχάζοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) και τους πολίτες για τη χρήση της και τις επιπτώσεις της. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι αρχικά να αναλύσει τη διαδικασία έγκρισης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και μετέπειτα να αναδείξει τα σημεία κλειδιά για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος αναλύοντας τις θέσεις αυτών που είναι υπέρ της χρήσης της και αυτών που είναι κατά. Οι επιπτώσεις της χρόνιας έκθεσης της γλυφοσάτης στον άνθρωπο αλλά και στο περιβάλλον έχουν αρχίσει να διερευνούνται και να εξετάζονται λεπτομερώς έτσι ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης.
Θέλοντας και μη, τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι βασικό εργαλείο της αγροτικής παραγωγής η οποία συνδέεται άρρηκτα με την ανθρώπινη υγεία και τη βιωσιμότητα. Αναντίρρητα, τα τελευταία χρόνια το ζήτημα της γλυφοσάτη, αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα το οποίο έχει υποστηρικτές αλλά και αντιτιθέμενους σε αυτή. Το ζήτημα στο οποίο επικεντρώνεται η εργασία αφορά τη διαδικασία έγκρισης της γλυφοσάτης.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-30
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Δίκαιο (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Περιβαλλοντικό δίκαιο - Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της
Λέξεις-κλειδιά:
Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων, Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα, Δραστική Ουσία Γλυφοσάτη, Διαδικασία έγκρισης
Περιγραφή:
91 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

AnastasiaSkordaki_.pdf

2 MB