Γενετική προδιάθεση παχυσαρκίας. Ο ρόλος της φυσικής δραστηριότητας ως τροποποιητικός παράγοντας σε ενήλικες εθελοντές

Πτυχιακή Εργασία 21068 599 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Γενετική προδιάθεση παχυσαρκίας. Ο ρόλος της φυσικής δραστηριότητας ως τροποποιητικός παράγοντας σε ενήλικες εθελοντές
Συγγραφέας:
Πασχαλίδου, Αικατερίνη, Ιωάννης
Επιβλέπων καθηγητής:
Δεδούσης, Γεώργιος
Περίληψη:
Η παχυσαρκία αποτελεί μια νόσο, η οποία συχνά οδηγεί σε διάφορες άλλες νόσους και μεταβολικές διαταραχές. Η αύξηση του επιπολασμού της τα τελευταία χρόνια, αποδίδεται σε ένα πλήθος παραγόντων, περιβαλλοντικής ή γενετικής αιτιολογίας. Ένα γονίδιο που έχει συσχετιστεί με την παχυσαρκία είναι αυτό του MC4R. Μεταλλάξεις μπορεί να συμβούν στο ίδιο το γονίδιο αλλά και ορισμένες βάσεις κάτωθι αυτού. Οι πολυμορφισμοί rs17782313 και rs12970134, κάτωθι του MC4R, δύνανται να επηρεάσουν τη λειτουργία του υποδοχέα MC4R και συνεπακόλουθα την όρεξη και την ενεργειακή ομοιόσταση. Από τις περιβαλλοντικές επιρροές, το ισοζύγιο ενέργειας καθορίζουν παράγοντες όπως οι διατροφικές συνήθειες, αλλά και η δαπάνη ενέργειας που επιτυγχάνεται μέσω της φυσικής δραστηριότητας. Το ερώτημα που τίθεται είναι το κατά πόσο μια διαφοροποίηση στον τρόπο ζωής, όπως η άθληση ή όχι των ατόμων, είναι ικανή να μετριάσει τη γενετική προδιάθεση της παχυσαρκίας.
Σκοπό της παρούσας πτυχιακής εργασίας αποτελεί η διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ των πολυμορφισμών rs17782313 και rs12970134 του MC4R και δεικτών παχυσαρκίας, εστιάζοντας κυρίως στο BMI. Ταυτόχρονα, διερευνάται η ύπαρξη τυχόν αλληλεπιδράσεων μεταξύ του εκάστοτε πολυμορφισμού και της φυσικής δραστηριότητας, αναφορικά με το BMI.
Το δείγμα της μελέτης στο οποίο πραγματοποιήθηκε η στατιστική ανάλυση περιλαμβάνει 327 άτομα, από τα οποία 135 είναι άνδρες και 192 γυναίκες. Το 1ο στάδιο της μελέτης, στο οποίο βασίστηκε και η στατιστική ανάλυση, αποτελεί μια μελέτη ασθενών-μαρτύρων. Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε συνέντευξη αναφορικά με διάφορα κοινωνικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά, ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, καθώς και σε ερωτηματολόγιο φυσικής δραστηριότητας και αναλυτικό FFQ. Ακόμη, υποβλήθηκαν σε ανθρωπομέτρηση, αιμοληψία κι υπερηχογράφημα ήπατος-χοληφόρων.
Μετά την εφαρμογή πολλαπλή γραμμικής παλινδρόμησης, είτε θεωρώντας τις μεταβλητές των πολυμορφισμών rs17782313 και rs12970134 ως κατηγορικές είτε ως διατάξιμες, βρέθηκε μα θετική, στατιστικώς σημαντική συσχέτιση με το BMI. Προσθέτοντας έναν όρο αλληλεπίδρασης γονοτύπου και φυσικής δραστηριότητας, βρέθηκε μια επίσης στατιστικώς σημαντική συσχέτιση με το BMI. Στα συγκεκριμένα μοντέλα, έγινε στάθμιση ως προς το φύλο, το κάπνισμα, τα επίπεδα ινσουλίνης ορού, την παρουσία υπέρτασης και τη φυσική δραστηριότητα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-24
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διαιτολογία (Γενικά)
Βιολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Παχυσαρκία - Γενετικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
δείκτες παχυσαρκίας, πολυμορφισμός ρσ17782313, πολυμορφισμός ρσ12970134, φυσική δραστηριότητα
Περιγραφή:
76 σ.:εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

AikateriniPaschalidou.pdf

1 MB