Αρχιτεκτονική κληρονομιά και βιώσιμη ανάπτυξη : Η περίπτωση των πέτρινων γεφυριών της περιοχής των Γρεβενών

Μεταπτυχιακή Εργασία 20929 134 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αρχιτεκτονική κληρονομιά και βιώσιμη ανάπτυξη : Η περίπτωση των πέτρινων γεφυριών της περιοχής των Γρεβενών
Συγγραφέας:
Κολοβός, Απόστολος, Βασίλειος
Επιβλέπων καθηγητής:
Μητούλα, Ρόιδω
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι :
a) Η παρουσίαση των διατηρητέων πέτρινων γεφυριών των Γρεβενών, που είναι κατασκευές που υλοποιήθηκαν την τελευταία περίοδο της τουρκοκρατίας στην περιοχή, δηλαδή κατά τον 18ο και 19ο αιώνα μ.Χ., καθώς και
b) η διερεύνηση της σχέσης που μπορούν να έχουν τα γεφύρια αυτά, ως τμήμα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής, με τη βιώσιμη ανάπτυξή της.
Έτσι, παρουσιάζονται :
1. Ένα εισαγωγικό σημείωμα, το οποίο δίνει το γενικότερο στίγμα της περιοχής : Το γεωφυσικό περιβάλλον που είναι ιδιαίτερα πλούσιο, τις ασχολίες των κατοίκων, μια ιστορική διαδρομή της περιοχής, καθώς και αναφορά στα πολλά νερά σε ποτάμια και ρέματα που είναι και ο λόγος της δημιουργίας, από παλαιότερα, των αξιόλογων αυτών γεφυριών.
2. Η γνωριμία με τα γεφύρια αυτά, μέσω μιας πολιτιστικής καθοδικής διαδρομής κατά μήκος του Βενέτικου ποταμού και των παραποτάμων του, επάνω στους οποίους βρίσκονται τα περισσότερα από τα γεφύρια αυτά.
3. Η κατασκευή των γεφυριών. Οι γενικές αρχές κατασκευής και τα κύρια χαρακτηριστικά σχεδίασης ενός γεφυριού, η επιλογή της θέσης του, οι χορηγοί - χρηματοδότες του και η ονοματοδοσία του.
4. Οι κατασκευαστές των γεφυριών, οι μάστορες δηλαδή και τα μέρη της καταγωγής τους, τα μαστοροχώρια. Ο τρόπος της οργάνωσής τους σε μπουλούκια, καθώς και η σύνθεση και η ιεραρχία του μπουλουκιού. Γίνεται επίσης αναφορά στους πιο φημισμένους μάστορες που κατάγονταν από τα μαστοροχώρια των Γρεβενών.
5. Αναλυτική αναφορά - περιγραφή των 17 πέτρινων γεφυριών της περιοχής με στοιχεία και φωτογραφίες για τη θέση τους, το χρόνο κατασκευής τους (όπου αυτός είναι γνωστός), τους χορηγούς - χρηματοδότες τους και τους θρύλους και τις παραδόσεις που τα συνοδεύουν.
6. Μια γενικότερη αναφορά στο κεφάλαιο «Αρχιτεκτονική κληρονομιά και βιώσιμη ανάπτυξη». Αναπτύσσεται το θέμα της Πολιτιστικής κληρονομιάς σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μιας περιοχής σε σχέση με την τουριστική αξιοποίηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της.
7. Εξετάζεται το θέμα της συμβολής των πέτρινων γεφυριών των Γρεβενών στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και συμπερασματικά προτείνεται πως τα διατηρητέα πέτρινα γεφύρια της περιοχής των Γρεβενών, συνδυαστικά και με τα άλλα αρχιτεκτονικά μνημεία και τα άλλα αξιόλογα προς επίσκεψη υλικά πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής, καθώς και το εξαιρετικό φυσικό της περιβάλλον, για τα οποία γίνεται ειδική αναφορά, και εφόσον ληφθούν τα μέτρα που προτείνονται, «εντασσόμενα» σε πληρέστερα και ευκολότερα επιλέξιμα τουριστικά πακέτα, θα διευρύνουν και θα καταστήσουν ελκυστικότερο το τουριστικό προϊόν της περιοχής, και θα συναποτελέσουν, έτσι, ειδικούς αξιόλογους τουριστικούς προορισμούς, βελτιώνοντας ουσιαστικά την ανάπτυξη της περιοχής και τη βιωσιμότητά της.
8. Στο τέλος της διπλωματικής εργασίας παρουσιάζεται έρευνα που έγινε στην περιοχή, προκειμένου να καταγραφεί η αίσθηση της τοπικής κοινωνίας για τα παλαιά πέτρινα γεφύρια της περιοχής. Προς το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε αντιπροσωπευτικό δείγμα 100 πολιτών της περιοχής, στο οποίο συμμετείχαν αναλογικά, άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, όλων των επαγγελμάτων και όλων των επιπέδων μόρφωσης. Τους υποβλήθηκαν σχετικά ερωτήματα και οι απαντήσεις τους έδωσαν ποσοτική και ποιοτική εικόνα της τοπικής κοινωνίας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-14
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Κοινωνικές επιστήμες (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Αρχιτεκτονική κληρονομιά
Πολιτιστική κληρονομιά - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
Πολιτιστική διαδρομή, πέτρινα γεφύρια, Νομός Γρεβενών, ιστορικά και διατηρητέα μνημεία, αρχιτεκτονική κληρονομιά
Περιγραφή:
119 σ.:εικ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

ApostolosKolovos.pdf

5 MB