Η Ξηρασία στη Σομαλία: Επιπτώσεις, Τρωτότητα, Διαχείριση

Μεταπτυχιακή Εργασία 20759 433 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η Ξηρασία στη Σομαλία: Επιπτώσεις, Τρωτότητα, Διαχείριση
Συγγραφέας:
Αδαμόπουλος, Ιωάννης Ν.
Επιβλέπων καθηγητής:
Σαπουντζάκη, Καλλιόπη
Περίληψη:
Η ξηρασία στις χώρες της Αφρικής (ως διαρκής φυσική καταστροφή) αποτελούσε ανέκαθεν καθοριστικό παράγοντα για τα χαμηλά επίπεδα κοινωνικής και ανθρώπινης ανάπτυξης, τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης, τη μη ικανοποίηση βασικών αναγκών του πληθυσμού και εν γένει τις τεράστιες καταστροφικές επιπτώσεις, που συμπεριλαμβάνουν λιμούς και τον πρόωρο θάνατο μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της ξηρασίας εμφανίζεται εντονότερα λόγω της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι αρνητικές συνέπειες τόσο στην κοινωνία όσο και στο περιβάλλον.
Η περίπτωση της Σομαλίας που εξετάζει αυτή η εργασία απασχολεί ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, τη διεθνή κοινότητα, τα μέσα ενημέρωσης και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις επειδή ο πληθυσμός αντιμετωπίζει τις δραματικές συνέπειες της ξηρασίας. Η έλλειψη βροχοπτώσεων έχει οδηγήσει στη μείωση ή την καταστροφή των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και της γεωργίας η οποία είναι η βασική απασχόληση των κατοίκων. Τα πηγάδια στερεύουν, η κτηνοτροφία περιορίζεται και προκύπτει το ζήτημα της λειψυδρίας και του υποσιτισμού στα όρια εμφάνισης ενός νέου λιμού. Επιπρόσθετα καταγράφονται εβδομαδιαία κρούσματα χολέρας και ιλαράς ενώ το οικοσύστημα απειλείται από τη συνεχόμενη αποψίλωση και τη μετανάστευση της άγριας πανίδας.
Η εργασία μελετά τις διάφορες μορφές έκθεσης και τρωτότητας στην ξηρασία και τους δευτερογενείς κινδύνους των πληθυσμιακών και κοινωνικών ομάδων και κοινωνικο-οικολογικών συστημάτων, αλλά και την ικανότητα των φορέων διαχείρισης (κυβερνητικών και μη) να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις. Ερευνά επίσης τη σχέση της ξηρασίας και των επιπτώσεών της με τον εμφύλιο πόλεμο που ταλαιπωρεί τη χώρα. Η εργασία τέλος θίγει ζητήματα προσαρμοστικότητας / ανθεκτικότητας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-18
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Κλιματικές μεταβολές
Ξηρασία - Σομαλία
Λέξεις-κλειδιά:
Ξηρασία, Τρωτότητα, Προσαρμοστικότητα, Σομαλία
Περιγραφή:
153 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

IoannisAdamopoulos.pdf

5 MB