Η Χωρική ανάλυση της κατανάλωσης καυσίμων στην Ελλάδα

Μεταπτυχιακή Εργασία 20734 573 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η Χωρική ανάλυση της κατανάλωσης καυσίμων στην Ελλάδα
Συγγραφέας:
Κολοβός - Mαρκόπουλος, Γεώργιος - Στέφανος Ι.
Επιβλέπων καθηγητής:
Σαρδιανού, Ελένη
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η χωρική ανάλυση της κατανάλωσης υγρών καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας στον ελλαδικό χώρο. Τα δεδομένα που αφορούν τα υγρά καύσιμα αντλήθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ(Ελληνική Στατιστική Αρχή), ενώ τα αντίστοιχα για την ηλεκτρική ενέργεια από τη ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας). Τα στοιχεία αυτά επεξεργάστηκαν και η τελική τους μορφή αφορά την κατά κεφαλήν κατανάλωση καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας ανά νομό της Ελλάδας

Για την εξαγωγή συμπερασμάτων εφαρμόστηκαν μέθοδοι χωρικής ανάλυσης και ειδικότερα μέθοδοι διερεύνησης δεδομένων όπως η χωρική αυτοσυσχέτιση μέσω του υπολογισμού του τοπικού δείκτη Moran’s I. Ακόμη κατασκευάστηκαν θεματικοί χάρτες στους οποίους οπτικοποιείται η εξέλιξη της κατά κεφαλήν κατανάλωσης κατά τα έτη 2008-2017.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης που παρουσιάστηκε παραπάνω δείχνουν τη γενικότερη τάση μείωσης στην κατά κεφαλήν κατανάλωση καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας για όλες τις χρήσεις της(οικιακή, βιομηχανική, εμπορική, γεωργική), εκτός από τη δημόσια καθώς οι κρατικές δομές και υπηρεσίες δεν έχουν επηρεαστεί. Υπάρχουν ανά έτη και χρήσεις και κάποιες αυξητικές τάσεις οι οποίες δε διατηρούνται για περισσότερο από ένα έτος. Η συνεχής μείωση των εισοδημάτων και η αυξανόμενη φορολογία που έχει επιβληθεί οφείλονται στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης. Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να λάβει συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα για να μην εξαπλωθεί το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας το οποίο θα προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-18
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Μαθηματική γεωγραφία. Χαρτογραφία
Λοιπά Θέματα:
Ενέργεια - Εξοικονόμηση
Καύσιμα - Ελλάδα
Ενέργεια - Κατανάλωση
Λέξεις-κλειδιά:
κατανάλωση, υγρά καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια, χωρική ανάλυση, θεματική χαρτογραφία
Περιγραφή:
100 σ.,χάρτες
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0