Αντίληψη και Διαχείριση Περιβαλλοντικών Κινδύνων : Η περίπτωση εξορύξεων στις Σκουριές Χαλκιδικής

Πτυχιακή Εργασία 20625 645 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αντίληψη και Διαχείριση Περιβαλλοντικών Κινδύνων : Η περίπτωση εξορύξεων στις Σκουριές Χαλκιδικής
Συγγραφέας:
Γκέκας, Χρήστος Ε.
Επιβλέπων καθηγητής:
Μπάλιας, Γεώργιος
Περίληψη:
Θεμέλιο για την αντίληψη των περιβαλλοντικών κινδύνων είναι το ότι υπάρχουν διαφορές περί της αντίληψης κινδύνου μεταξύ του κοινού με την εμπειρική γνώση και των εμπειρογνωμόνων ή της επιστημονικής γνώσης και ερευνάται αν υπάρχει τελικά σαφής ορισμός και διαχωρισμός ή μία αρμονική συνεργασία για την επίτευξη κοινού στόχου.
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η ανάλυση των περιβαλλοντικών κινδύνων και της αντίληψης της έννοιας του κινδύνου από το κοινό στις Σκουριές Χαλκιδικής και ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αναλύεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η αναγκαιότητά της μέσω νόμων, κανονιστικών ρυθμίσεων και πλαισίων καθώς η γνώση της μη τεχνικής περίληψης κυρίως που αποτελεί θεμέλιο για την διαμόρφωση της αντίληψης κινδύνου και τομέα μελέτης για το συγκεκριμένο θέμα.
Τα ανωτέρω σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και κοινωνικό-οικονομικά χαρακτηριστικά της περιοχής ενδιαφέροντος αποτελούν στοιχεία για την ολοκληρωμένη παρουσίαση της επιθυμητής διάστασης του θέματος αναφορικά με τον ρόλο των κοινωνικών μέσων δικτύωσης στην διαμόρφωση της αντίληψης του κινδύνου των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις εξορυκτικές δραστηριότητες στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Ακολούθως γίνεται μία εκτίμηση της αντίληψης κινδύνου σε συνάρτηση με τα κοινωνικά χαρακτηριστικά και την εμπειρική γνώση των κατοίκων της περιοχής και από προσωπικές συνεντεύξεις με φορείς και ανθρώπους των επιτροπών διαβούλευσης προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα περί του κινδύνου ενός τέτοιου τύπου μονάδας και λειτουργείας της, των αντιδράσεων του κοινού και τους τρόπους αντιμετώπισης από το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει αυτή τη διαδικασία σε σχέση με την τοπική κοινωνία.
Πραγματεύεται το ερώτημα αν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην διαχείριση του περιβαλλοντικού κινδύνου και υπό το πρίσμα αυτών των διαφορών να διαμορφώνεται πολιτική άποψη για την περιβαλλοντική διαχείριση και αδειοδότηση έργων.
Η διαμορφωθείσα κουλτούρα αντίληψης του κινδύνου σε ένα κοινό που στις ημέρες μας έχει άμεση πρόσβαση και ενημέρωση από το διαδίκτυο στο πλήθος του αποτελεί παράγοντα που υποδεικνύει την ιδιαίτερη αντιμετώπιση της διαβούλευσης με το κοινό.
Ως ένα από τα κυριότερα αποτελέσματα της μελέτης είναι ότι υπάρχει ανάγκη δημιουργίας θεσμών πληροφόρησης και έγκαιρης ενημέρωσης και συμμετοχής του κοινού με σκοπό ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο χάραξης στρατηγικής πολιτικής διαχείρισης των περιβαλλοντικών κινδύνων τονίζοντας τη συμμετοχική διαδικασία του κοινού μέσα από διαυγή πλαίσια παρεμβάσεων.
Χρησιμοποιήθηκε εγχώρια και διεθνής βιβλιογραφία καθώς επίσης και διαθέσιμη αρθρογραφία σχετική με το θέμα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-13
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Περιβαλλοντική διαχείριση
Λοιπά Θέματα:
Περιβάλλον - Διαχείριση
Περιβάλλον - Προστασία
Λέξεις-κλειδιά:
μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αντίληψη περιβαλλοντικού κινδύνου, εξορύξεις χρυσού, Σκουριές Χαλκιδικής, αδειοδότηση μονάδων εξορύξεων
Περιγραφή:
107 σ.:εικ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

ChristosGkekas.pdf

2 MB