Περιβαλλοντικά Βιώσιμες Βιβλιοθήκες - Η Εθνική Βιβλιοθήκη στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

Μεταπτυχιακή Εργασία 20557 833 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Περιβαλλοντικά Βιώσιμες Βιβλιοθήκες - Η Εθνική Βιβλιοθήκη στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος
Συγγραφέας:
Σταματά, Αικατερίνη, Αντώνιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Αμπελιώτης, Κωνσταντίνος
Περίληψη:
Η βιβλιοθήκη αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς φορείς πολιτισμού, που συμβάλει στην πνευματική καλλιέργεια του ατόμου, όπως επίσης στην ευημερία και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.
Διαχρονικά αποτελούσε σημείο συνάντησης πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών αξιών που συνδέουν τον πολίτη με την κοινωνία και τη γνώση. Ως πύλη της γνώσης, είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για να μετατραπεί σε μέσο επίδειξης βιωσιμότητας και στους τρεις άξονές ( Περιβάλλον – Κοινωνία – Οικονομία).
Οι μεταβαλλόμενες συνθήκες της σύγχρονης κοινωνίας οδηγούν στην ανάγκη αλλαγής του ρόλου που διαδραματίζει μια βιβλιοθήκη σήμερα. Δεν περιορίζεται πλέον στον παραδοσιακό ρόλο της ως δημόσιος οργανισμός. Παρουσιάζει μια ενεργή δράση ως κοινωνικό κέντρο παροχής προγραμμάτων τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης και βοηθά ενεργά την τοπική κοινωνία παρέχοντας προσαρμοσμένες υπηρεσίες. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι βιβλιοθήκες όπως τα μουσεία και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα, όχι μόνο βελτιώνουν την ποιότητα ζωής αλλά επιπλέον προσελκύουν ένα ποικιλόμορφο κοινό και συμβάλλουν δραστικά στην διαπαιδαγώγηση των πολιτών της κοινότητας.
Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι να εισάγει κατ’ αρχήν την έννοια της βιωσιμότητας στις βιβλιοθήκες, να καταδείξει την αναγκαιότητα ύπαρξης τους και την συμβολή τους στη βιωσιμότητα της κοινωνίας. Να παραθέσει παραδείγματα περιβαλλοντικά βιώσιμων βιβλιοθηκών διεθνώς και να αποτυπώσει την υπάρχουσα κατάσταση στις Ελληνικές Δημόσιες Βιβλιοθήκες. Παράλληλα παρουσιάζεται η περίπτωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος η οποία έχει μετεγκατασταθεί στο Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΣΝ). Επιπρόσθετα καταγράφονται οι προοπτικές που διαγράφονται για το μέλλον.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-12
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Βιβλιοθήκες (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Πολιτισμός
Λέξεις-κλειδιά:
περιβαλλοντική Βιωσιμότητα, Δημόσιες Βιβλιοθήκες, Υπηρεσίες Πληροφόρησης, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ΚέντροΠολιτισμού Σταύρος Νιάρχος
Περιγραφή:
155 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

AikateriniStamata.pdf

3 MB