Ευεργετικές επιδράσεις της κατανάλωσης τροφίμων και ποτών που παρασκευάζονται με ζύμωση του γάλακτος

Πτυχιακή Εργασία 20146
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ευεργετικές επιδράσεις της κατανάλωσης τροφίμων και ποτών που παρασκευάζονται με ζύμωση του γάλακτος
Συγγραφέας:
Πετσίνσκα, Λιουντμίλα Ι.
Επιβλέπων καθηγητής:
Ματάλα, Αντωνία Λήδα
Περίληψη:
Τα προϊόντα ζύμωσης του γάλακτος αποτελούν μια ομάδα τροφίμων γνωστή στον άνθρωπο από την αρχαιότητα, τόσο για τις οργανοληπτικές τους ιδιότητες, όσο και για τις θετικές τους επιδράσεις στην υγεία. Στην παρούσα εργασία γίνεται αναδρομή στην ιστορία των προϊόντων αυτών στη διατροφή του ανθρώπου, περιγράφονται αναλυτικά οι τύποι των ζυμώσεων του γάλακτος, οι μικροοργανισμοί που συμμετέχουν και τα προϊόντα που παράγονται, αναλύονται τα προϊόντα που καταναλώνονται συχνότερα, εξετάζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ιδιότητές τους και παρατίθενται τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα αναφορικά με τις επιδράσεις τους σε ποικίλες παραμέτρους της υγείας.
Αναφορικά με τις επιδράσεις στην υγεία, φαίνεται να υπάρχει ένα ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα προϊόντα ζύμωσης γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για τα προϊόντα ζύμωσης του γάλακτος. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται στοιχεία κυρίως από πρόσφατες ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις οι οποίες δείχνουν ότι η κατανάλωση των προϊόντων αυτών επιδρά θετικά σε ποικίλα συστήματα όπως το ανοσοποιητικό σύστημα (πρόληψη αντιμετώπιση διαφόρων τύπων λοιμώξεων και καρκίνων), ο μεταβολισμός (παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα), η οστική πυκνότητα, το ορμονικό (σακχαρώδης διαβήτης), γαστρεντερολογικό και νευρικό σύστημα.
Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα ιστορικά και ερευνητικά δεδομένα που αφορούν παραδοσιακά προϊόντα ζύμωσης του γάλακτος όπως το κεφίρ, το κουμίς και το αϊράν, τα οποία αποτελούν σημαντικό συστατικό της καθημερινής διατροφής πολλών πληθυσμών του κόσμου. Τέλος, γίνεται αναφορά στους νέους τομείς έρευνας που αφορούν στην απομόνωση και διερεύνηση της δράσης των βακτηρίων που προκαλούν τις ζυμώσεις στο γάλα και στη χρήση τους για την παραγωγή νέων «λειτουργικών» προϊόντων, η ένταξη των οποίων σε ένα γενικότερα υγιεινό τρόπο διατροφής, θα συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη ή/και αντιμετώπιση ποικίλων καταστάσεων της υγείας του ανθρώπου.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-07
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Γαλακτοκομικά προϊόντα στην ανθρώπινη διατροφή
Γάλα
Λέξεις-κλειδιά:
ζύμωση, γαλακτοκομικά, επιδράσεις στην υγεία, γιαούρτι, κουμίς
Περιγραφή:
101 σ. : εικ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

PECHYNSKA_EDD_2018 .pdf

2 MB