Επίπεδα λακτοφερίνης κοπράνων σε ασθενείς με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου

Μεταπτυχιακή Εργασία 20134 569 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίπεδα λακτοφερίνης κοπράνων σε ασθενείς με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου
Συγγραφέας:
Ακτύπη, Αρετή Α.
Επιβλέπων καθηγητής:
Καλιώρα, Ανδριάνα
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας πρόσληψης 2.8g Μαστίχας Χίου με τη μορφή συμπληρώματος επιπλέον της φαρμακευτικής αγωγής, έναντι εικονικού σκευάσματος, στην κλινική πορεία ενήλικων ατόμων με διαγνωσμένη IBD σε έξαρση. Η κλινική πορεία αξιολογήθηκε με βάση την κλινική εικόνα των ασθενών και μέτρηση του δείκτη λακτοφερρίνη από δείγμα κοπράνων των συμμετεχόντων με τη μέθοδο sandwich ELISA
Η διατριβή αυτή αποτελεί μέρος μιας τυχαιοποιημένης διπλά-τυφλής κλινικής μελέτης φάσης II. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Α) Ομάδα ελέγχου, που λάμβανε καθημερινά εικονικό φάρμακο σε μορφή ταμπλέτας και Β) Ομάδα Παρέμβασης που λάμβανε καθημερινά 2.8g συμπλήρωμα μαστίχας Χίου με τη μορφή ταμπλέτας. Η παρέμβαση διήρκησε 3 μήνες. Για την αξιολόγηση της εξέλιξης της νόσου μετρήθηκαν τα παρακάτω:
• Η κλινική εικόνα των ασθενών: ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, ερωτηματολόγιο ποιότητας ζωής (IBDQ), δείκτης ενεργότητας Harvey-Bradshaw για τη νόσο Crohn και δείκτης ενεργότητας της κλινικής Partial Μayo Clinic Score(PMCS) για την ελκώδη κολίτιδα.
• Βιοδείκτης κοπράνων: λακτοφερρίνη
Όπως προκύπτει από την μέτρηση των επιπέδων λακτοφερρίνης, αυτά φαίνονται να αυξάνονται σε πολύ μικρότερο βαθμό στους ασθενείς που λάμβαναν μαστίχα (αύξηση 11,07%) σε σχέση με αυτούς που έπαιρναν εικονικό σκεύασμα (αύξηση 323,38%). Επιπλέον η ποιότητα ζωής των ασθενών βελτιώθηκε περισσότερο στην ομάδα της μαστίχας (12,11%). Η ενεργότητα της νόσου Crohn μειώθηκε περισσότερο στην ομάδα της μαστίχας (25%), ενώ για την ελκώδη κολίτιδα δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων.
Συμπερασματικά, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ημερήσια πρόσληψη μαστίχας Χίου έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην εξέλιξη της IBD αναστέλλοντας την φλεγμονή και βελτιώνοντας την κλινική εικόνα των ασθενών με ενεργή νόσο.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-06
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Διαιτητική θεραπεία
Λοιπά Θέματα:
Νόσος του Crohn
Κολίτιδα, Ελκώδης
Ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου
Μαστίχα Χίου - Διαιτολογικές απόψεις
Μαστίχα Χίου - Υγιειονολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
Ιδιοπαθής Φλεγμονώδης Νόσος του Εντέρου, Νόσος Crohn, Ελκώδη Κολίτιδα, Μαστίχα Χίου, Λακτοφερρίνη
Περιγραφή:
118 σ. : εικ., πίν., διαγρ., σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

AKTYPI_PMSEDD_18.pdf

3 MB