Περίληψη:
Στον παρόν κείμενο θα γίνει μία προσπάθεια παρουσίασης της μελατονίνης, μίας ορμόνης η οποία συντίθεται στην επίφυση και συμμετέχει σε πληθώρα λειτουργιών στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι πιο σημαντικές λειτουργίες στις οποίες έχει καθοριστικό και ρυθμιστικό ρόλο είναι το κεντρικό κιρκαδικό σύστημα, το ανοσοποιητικό σύστημα και η αντιοξειδωτική λειτουργία του οργανισμού. Μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση συμπληρώματος μελατονίνης μπορεί να εκδηλώσει οφέλη σε διάφορες περιπτώσεις. Έτσι, έγινε αναφορά και παρουσίαση των αποτελεσμάτων της χορήγησης διάφορων δόσεων μελατονίνης, οι οποίες φάνηκε να έχουν θετική επίδραση σε άτομα με υπέρταση, σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, στην παραγωγή αντιποκινών, σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, σε ασθενείς σε μονάδα εντατικής θεραπείας, σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, στα συμπτώματα της σχετιζόμενης με την ηλικία αϋπνίας, σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σε παιδιά με ατοπική δερματίτιδα, στην αντιμετώπιση καρκινικών κυττάρων και στην έκβαση της υποβοηθούμενη αναπαραγωγής. Επίσης, έγινε αναφορά στην περιεκτικότητα διάφορων κατηγοριών τροφίμων σε μελατονίνη, η οποία βρέθηκε σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, σπόρους, ξηρούς καρπούς, εδώδιμα έλαια και ποτά. Ακόμη, περιγράφηκαν οι διατροφικοί παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τα επίπεδα μελατονίνης στο αίμα καθώς και τη σύνθεσή της στον οργανισμό ενώ αναλύθηκε η θέση της στη μεσογειακή διατροφή. Τέλος, με αφορμή τον εντοπισμό της μελατονίνης στις διάφορες κατηγορίες τροφίμων, παρουσιάστηκαν μελέτες οι οποίες εξετάζουν την επίδραση της χορήγησης τροφίμων και ποτών (λαχανικών, διαφόρων φρούτων, μπύρας) στα επίπεδα μελατονίνης στο αίμα, την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού και την ποιότητα του ύπνου.
Λέξεις-κλειδιά:
Μελατονίνη, Ορμόνη, Ρυθμιστής, Συμπλήρωμα, Διατροφή