Δημιουργία και έλεγχος της προβλεπτικής ικανότητας ενός δείκτη εκτίμησης της πιθανότητας ανεπάρκειας βιταμίνης D σε παιδικό μαθητικό πληθυσμό στην Ελλάδα

Μεταπτυχιακή Εργασία 20011 635 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Δημιουργία και έλεγχος της προβλεπτικής ικανότητας ενός δείκτη εκτίμησης της πιθανότητας ανεπάρκειας βιταμίνης D σε παιδικό μαθητικό πληθυσμό στην Ελλάδα
Συγγραφέας:
Νίκα, Φωτεινή Ι.
Επιβλέπων καθηγητής:
Μανιός, Γιάννης
Περίληψη:
Εισαγωγή-Σκοπός: Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D έχουν συσχετιστεί με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών. Σκοπός, λοιπόν, της παρούσας μελέτης είναι η δημιουργία και ο έλεγχος της προβλεπτικής ικανότητας ενός δείκτη εκτίμησης της ανεπάρκειας και της έλλειψης των επιπέδων της βιταμίνης σε παιδιά.
Υλικό-Μέθοδος: Σε ένα δείγμα 2,280 μαθητών ηλικίας 9-13 ετών έγινε συλλογή κοινωνικο-δημογραφικών, ανθρωπομετρικών, συμπεριφορικών και βιοχημικών δεδομένων και πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές λογιστικές παλινδρομήσεις.
Αποτελέσματα: Η ανεπάρκεια και η έλλειψη της βιταμίνης ήταν υψηλότερες για τα κορίτσια συγκριτικά με τα αγόρια (57.5-11.6 έναντι 48.4-6.9, p<0.001), για τα παχύσαρκα παιδιά συγκριτικά με τα ελλιποβαρή/νορμοβαρή (59.6 έναντι 51.3, p=0.043), εντονότερες την άνοιξη σε σχέση με το φθινόπωρο(73.1-9.1 έναντι 31.9-1.5, p<0.001) και πιο εμφανείς για τα παιδιά που ζούσαν σε αστικές και ημιαστικές περιοχές συγκριτικά με εκείνα που κατοικούσαν σε αγροτικές (55.1-5.4/52.4-7.8 έναντι 41.7-2.0, p<0.001-p=0.002). Στις συνιστώσες των δύο σκορ συμπεριλήφθηκαν η ηλικία των παιδιών, το φύλο, η περιοχή διαμονής, ο χρόνος μπροστά από την οθόνη (μόνο για τον δείκτη που αφορούσε ανεπάρκεια της βιταμίνης), το σωματικό βάρος, ο βαθμός εκπαίδευσης της μητέρας και η εποχή. Για κάθε μονάδα αύξησης του σκορ του κάθε δείκτη, η πιθανότητα ανεπάρκειας και έλλειψης της βιταμίνης αυξανόταν κατά 31% και κατά 28% αντίστοιχα για το σύνολο του δείγματος.
Συμπεράσματα: Στην παρούσα μελέτη δημιουργήθηκαν δύο δείκτες αξιολόγησης της πιθανότητας ανεπάρκειας και έλλειψης της βιταμίνης D για παιδιά. Αναμφίβολα, περαιτέρω μελέτες είναι απαραίτητες προκειμένου να γίνει επικύρωση των δύο δεικτών και να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλους πληθυσμούς παιδιών.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-02-22
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Βιταμίνες
Λοιπά Θέματα:
Βιταμίνη D
Έλλειψη βιταμίνης D
Παιδιά - Διατροφή - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
βιταμίνη D, πρόβλεψη, έλλειψη, ανεπάρκεια, παιδιά
Περιγραφή:
90 σ. : πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

NIKA_PMSEDD_18.pdf

1 MB