Διαιτητικές συμπεριφορές και δείκτες πρώιμης αγγειακής δυσλειτουργίας

Μεταπτυχιακή Εργασία 20004
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαιτητικές συμπεριφορές και δείκτες πρώιμης αγγειακής δυσλειτουργίας
Συγγραφέας:
Τζελέφα, Βασιλική Π.
Επιβλέπων καθηγητής:
Γιαννακούλια, Μαρία
Περίληψη:
Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται ευρέως τα διατροφικά πρότυπα, τα οποία αποτυπώνουν το σύνολο σχεδόν των διατροφικών συνηθειών που υιοθετούν τα άτομα. Παρόλο που η αγγειακή λειτουργία συνδέεται άμεσα με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι μελέτες που διερευνούν τις διαιτητικές συμπεριφορές σε σχέση με δείκτες πρώιμης αγγειακής δυσλειτουργίας είναι ελάχιστες και τα συμπεράσματα τους δεν είναι πάντα σε συμφωνία.
Σκοπός: Η διερεύνηση της πιθανής σχέσης των a-posteriori διατροφικών προτύπων με δείκτες πρώιμης αγγειακής δυσλειτουργίας σε ενήλικα άτομα με παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Μεθοδολογία: Σε 470 άτομα πραγματοποιήθηκε πλήρης αγγειακός έλεγχος (περιφερική και κεντρική αρτηριακή πίεση, PWV, AI, IMT) και διπλές τηλεφωνικές ανακλήσεις. Για τον προσδιορισμό των διατροφικών προτύπων χρησιμοποιήθηκε η Ανάλυση σε Κύριες Συνιστώσες
Αποτελέσματα: Παρατηρήθηκε θετική συσχέτιση του διατροφικού πρότυπου 1 (αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλλαντικών, αλκοολούχων ποτών) με τον δείκτη ΑΙ και θετική συσχέτιση του δεύτερου (μειωμένη κατανάλωση οσπρίων, δημητριακών ολικής άλεσης και αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών, αλμυρών/γλυκών σνακ) με την περιφερική και κεντρική διαστολική αρτηριακή πίεση. Τέλος, το τρίτο (αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών, τυριών χαμηλών σε λιπαρά, μειωμένη κατανάλωση γαλακτοκομικών, τυριών πλήρη σε λιπαρά) συσχετίστηκε αρνητικά με τις κεντρικές πιέσεις, τους δείκτες ΑΙ και ΙΜΤ.
Συμπεράσματα: Η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλλαντικών, αλκοολούχων ποτών, επεξεργασμένων δημητριακών, διαφόρων αλμυρών/γλυκών σνακ και γαλακτοκομικών, τυριών υψηλών σε λιπαρά πιθανόν να επιβαρύνουν την αγγειακή λειτουργία, ενώ η αυξημένη κατανάλωση οσπρίων, δημητριακών ολικής άλεσης και η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών, τυριών χαμηλών σε λιπαρά πιθανόν βελτιώνει τη λειτουργία των αγγείων. Όμως, είναι απαραίτητες περισσότερες μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα αυτά.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-02-22
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Ασθένειες του κυκλοφορικού (Καρδιαγγειακού) συστήματος
Λοιπά Θέματα:
Καρδιαγγειακό σύστημα - Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
Διατροφή, διατροφικά πρότυπα, καρδιαγγειακά, δείκτες, αγγειακή δυσλειτουργία
Περιγραφή:
72 σ. : εικ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

ΤΖΕΛΕΦΑ_PMSEDD_2018.pdf

2 MB