Πολικές φαινολικές ενώσεις σε ξηρά φρούτα της Μεσογείου

Πτυχιακή Εργασία 19980
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πολικές φαινολικές ενώσεις σε ξηρά φρούτα της Μεσογείου
Συγγραφέας:
Μαγγιώρου, Ελένη Χ.
Επιβλέπων καθηγητής:
Χίου, Αντωνία
Περίληψη:
Η παρούσα πτυχιακή μελέτη πραγματεύεται το θέμα του περιεχομένου φαινολικών ενώσεων σε παραδοσιακά αποξηραμένα ελληνικά φρούτα.
Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν από την αρχαιότητα σημαντικό κομμάτι της διατροφής των ανθρώπων. Στην Ελλάδα, μάλιστα, αποτελούν παραδοσιακά προϊόντα στενά συνδεδεμένα με τα ήθη και τα έθιμα.
Η παγκόσμια παραγωγή αποξηραμένων φρούτων φαίνεται να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια τόσο λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν έναντι των αντίστοιχων φρέσκων όσο και επειδή αποτελούν συμπυκνωμένες μορφές θρεπτικών συστατικών.
Στα αποξηραμένα φρούτα αποδίδονται σήμερα πολλές ωφέλιμες δράσεις για την υγεία μεγάλο μέρος των οποίων αποδίδεται στις φαινολικές ενώσεις που περιέχουν.
Οι φαινολικές ενώσεις αποτελούν δευτερογενείς μεταβολίτες των φυτών που κατατάσσονται στις εξής επιμέρους ομάδες: φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή, στιλβένια, κουμαρίνες, λιγνάνες και ταννίνες.
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η αξιολόγηση αποξηραμένων φρούτων που παράγονται και ξηραίνονται παραδοσιακά στην Ελλάδα ως προς το περιεχόμενό τους σε πολικές φαινολικές ενώσεις (βερίκοκα, βύσσινα, δαμάσκηνα, κεράσια, νεκταρίνια, ροδάκινα, σύκα). Πιο συγκεκριμένα, προσδιορίστηκε το ολικό φαινολικό περιεχόμενο, το ολικό περιεχόμενο σε φλαβανόλες και φλαβόνες/φλαβονόλες, το περιεχόμενο σε επιμέρους ανθοκυανίνες καθώς και η αντιοξειδωτική ικανότητα in vitro βάσει της ικανότητας αναγωγής μεταλλικών κατιόντων και δέσμευσης ελευθέρων ριζών.
Τα αποτελέσματα του πειράματος έδειξαν πως υπάρχουν σημαντικές ποσότητες φαινολικών ενώσεων στα αποξηραμένα φρούτα, με το βύσσινο να κυριαρχεί σε όλες τις επιμέρους μετρήσεις καθώς και στην αντιοξειδωτική ικανότητα in vitro των ενώσεων αυτών. Ενδεικτικά, το ολικό φαινολικό περιεχόμενο του βύσσινου ανέρχεται στα 551.4 ± 27.1 mg GAE/100g. Ακόμη αναδείχθηκαν οι διαφορές στα αποτελέσματα ανάμεσα σε διαφορετικά φρούτα καθώς και ανάμεσα σε διαφορετικά είδη φαινολικών ενώσεων.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-02-20
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Φρούτα στην ανθρώπινη διατροφή
Ξηροί καρποί - Διαιτολογικές απόψεις
Φαινόλες
Αντιοξειδωτικά
Λέξεις-κλειδιά:
αποξηραμένα/ξηρά φρούτα, ξήρανση στον ήλιο, φαινολικές ενώσεις, φαινολικό περιεχόμενο, αντιοξειδωτική δράση
Περιγραφή:
80 σ. : πίν, διαγρ., σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Mangiorou_EDD_18.pdf

2 MB