Οστικός μεταβολισμός σε πρόωρα νεογνά – Ο ρόλος της παρεντερικής διατροφής

Πτυχιακή Εργασία 19816
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οστικός μεταβολισμός σε πρόωρα νεογνά – Ο ρόλος της παρεντερικής διατροφής
Συγγραφέας:
Βίγλη, Μαρία Π.
Επιβλέπων καθηγητής:
Σκουρολιάκου, Μαρία
Περίληψη:
Τα πρόωρα και χαμηλού βάρους νεογνά βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για χαμηλή οστική μάζα και μεταβολική οστική νόσο επειδή χάνουν το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, που αποτελεί και τη σημαντικότερη περίοδο μεταφοράς θρεπτικών συστατικών, και κυρίως ασβεστίου και φωσφόρου, από τη μητέρα στο έμβρυο, που οδηγεί σε μεγάλη ανάγκη ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης D.
Η μεταβολική νόσος των οστών χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική πυκνότητα που οφείλεται σε ανεπαρκή επιμετάλλωση του οστού ή σε αυξημένη απορρόφηση του οστού.
Εφόσον κριθεί κατάλληλη η χορήγηση παρεντερικής σίτισης θα πρέπει να ξεκινήσει όσο το δυνατόν συντομότερα μετά τη γέννηση, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια βάρους, να διορθωθεί η ενδομήτρια ανάπτυξη και η κακή εναπόθεση θρεπτικών συστατικών του εμβρύου και να αποφευχθεί ο περιορισμός της εξωμήτριας ανάπτυξης. Ο στόχος της παρεντερικής διατροφής είναι η σίτιση του βρέφους με την πλέον δυνατή φυσιολογική μέθοδο, η οποία θα παρέχει στο βρέφος τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή του, χωρίς να δημιουργεί κλινικές επιπλοκές, καθώς και η επίτευξη ενός ρυθμού μεταγεννητικής ανάπτυξης παρόμοιο με εκείνον ενός φυσιολογικού εμβρύου στην ίδια εμβρυική ηλικία.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αναλυθεί η υπάρχουσα βιβλιογραφία όσον αφορά την επίδραση της παρεντερικής διατροφής στον οστικό μεταβολισμό των πρόωρων νεογνών.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-10-18
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Οστά - Μεταβολισμός
Παρεντερική διατροφή
Νεογνά, Πρόωρα - Παρεντερική διατροφή
Νεογνά, Πρόωρα
Λέξεις-κλειδιά:
προωρότητα, οστό, μεταβολισμός, παρεντερική, διατροφή
Περιγραφή:
100 σ. : εικ., πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

ΒΙΓΛΗ_ΕΔΔ_2017.pdf

2 MB